Timo sä teit sen taas

Sinä Timo Soini olet sellainen epeli, että et jätä minua rauhaan. Taas kerran on minun avauduttava sinun takiasi. Mutta ennen sitä on nostettava esille Laurie Pennyn hieno artikkeli ”No, I Will Not Debate You”. Suosittelen sitä kaikille älykkäille lukijoille, koska siinä pureudutaan varsin ansiokkaasti populismin mekanismeihin. Keskeisin näistä mekanismeista on keskustelun tukahduttaminen ”keskustelemalla”. Käytän jälkimmäisessä lainausmerkkejä, koska tämän mekanismin keskeisenä päämääränä ei ole käydä keskustelua. Miten tämä silmänkääntötemppu tehdään? – Mekanismi on yksinkertaisuudessaan nerokas. Ollaan osallituvinaan keskusteluun, mutta päämääränä ei ole oikeasti käydä keskustelua, vaan olla äänessä. Kun puhutaan esimerkiksi juridisesta vastuusta, niin korostetaan eettisiä arvoja ja vice versa. Tärkeintä on olla äänessä ja sitä kautta kaapata keskustelu oman agendan näyttämöksi. Ja juuri tästä on kyse; tehdään keskustelusta ja asioiden käsittelemisestä teatteria. Älyllisen ja tasapuolisen keskustelun vaalijat, jotka pyrkivät asioiden käsittelemiseen, lankeavat ansaan kun he päästävät populistin keskustelemaan kanssaan. Ja miksi he eivät antaisi hänelle siihen mahdollisuutta, koska tarkoituksena on käsitellä asioita keskustelemalla. Populistin ei ole tarkoituskaan noudattaa vapaan keskustelun pelisääntöjä. Hän on se piru, joka vie koko käden, kun hänelle antaa pikkurillin. Tämän pienen alustuksen jälkeen pääsemme sinuun Timo Soini. Huomenna Suomen eduskunta äänestää ministerin luottamuksesta – luottamuksesta sinuun. On hyvin todennäköistä, että tulet saamaan luottamuksen, mutta sillä ei ole väliä. Väliä on sillä, että taas sinä kaappasit keskustelun ja veit sen sellaisille urille, joista koko asiassa ei ole kyse. Aloit hurskastelemaan puhujan pöntössä kuinka harras katolilainen sinä olet ja kuinka sinun uskoasi ei horjuteta näillä huuteluilla. Muistutit kansanedustajia vakavalla naamalla, että sinulla on oikeus tähän vakaumukseen. Siinä sinä olet aivan oikeassa. Sinulla on oikeus omaan vakaumukseesi. Valitettavasti nyt ei ole kyse tästä sinun oikeudestasi. On kyse siitä, että voimmeko me luottaa meidän ulkoministeriin hoitaa hänelle annettua toimea. Hän (eli sinä Timo) on omalla toiminnallaan osoittanut olevansa Suomen ulkopolitiikan linjauksia vastaan. On oikeasti aiheellista kysyä, että oletko sinä enemmän kuuliainen vakaumuksellesi kuin isänmaallesi. Ja ennen kuin yrität yhtään väittää vastaan, niin ne ovat aborttikysymyksessä keskenään ristiriidassa. Sinä et voi kannattaa Suomen ulkopoliittisia linjauksia aborttikysymyksessä ja olla samaan aikaan harras katolilainen. Ne ovat toisensa ulossulkevia. Ja tämä ei ole tulkintakysymys, vaan fakta. Kun sinä entisen puolueesi johtajana nousit viime vaalien jälkeen hallitukseen, niin sinä Timo oikein haluamalla halusit juuri ulkoministeriksi. Valtiovarainministerin paikka ei sinua kiinnostanut. Tuona kyseisenä hetkenä sinä teit tietoisen valinnan ja tiesit ettet pysty seisomaan horjumattomasti Suomen ulkopoliittisten linjausten takana. Sinä petit tuona hetkenä kotimaasi. Siitä tässä on kyse. Mutta tämä ei sinua kiinnosta. Sinulle on tärkeämpää nousta eduskunnan puhujan pönttöön ja laetella sieltä täysin asiaan kuulumattomia sanoja vakaumuksestasi. Jos sinä todella olisit rakastanut isänmaatasi ja ollut rehellinen vakaumuksellesi, niin sinä et olisi koskaan ottanut vastaan ulkoministerin salkkua. Itse asiassa, sinä et olisi ottanut mitään salkkua etkä vienyt silloista puoluettasi hallitukseen. Koska sinä tiesit jo sillä hetkellä, että sinä ja puolueesi olitte hallituskelvottomia. Nykyiset hallituskumppanisi joutuvat huomenna äänestämään Suomen ulkopoliittista linjaa vastaan… olettaen, että he eivät halua kaataa hallitusta. Sitä he eivät halua tehdä, koska vaalitappio olisi vääjäämätön. Et siis ole kaapannut ainoastaan keskustelua, vaan sinä olet kaapannut koko Suomen poliittisen järjestelmän vakaumuksesi taakse. Sinä Timo olet puhdasverinen populisti. Sinä et halua keskustella asioista, vaan olla äänessä ja tukahduttaa keskustelun. Sinä olet vapaan keskustelun vihollinen. Mutta tätä ei sinulle saa sanoa, koska silloin sinä vetoat omiin oikeuksiisi. Sinä Timo ja sinun kaltaisesi populistit ovat demokratiamme syöpäläisiä. Te olette sairasta kudosta, joka pitäisi poistaa. Teitä ei voi poistaa päiviltä, koska se olisi vastoin lakejamme, jotka ovat jopa vapaan keskustelun sääntöjen yläpuolella. Vapaassa keskustelussa asioiden tulee riidellä, ei ihmisten. Kun ihmiset alkavat riitelemään, niin siitä on hyvin lyhyt matka tekoihin, jotka rikkovat lakeja. Näin me voimme katsoa, että populistien harjoittamat vapaata keskustelua vastustavat mekanismit tähtäävät lopulta lakien kumoamiseen. Kun rationaalinen debatti ei enää riitä, niin alkavat nyrkit astua kuvaan. Tämän takia sinua ja sinunlaisiasi ei pitäisi päästää ääneen. Tekemällä yhteisymmärrykseen tähtäävästä keskustelusta teatteria, te olette samalla yhteisymmärrystä vastaan. Te haluatte yhteiskunnan, jossa vain vahvimmilla on oikeus puhua. Yhteiskunnan, jossa vain vahvimmilla on oikeus hallita ja määrätä asioista. Te haluatte takaisin yhteiskunnan, joka kuuluu historiaan. Te haluatte yhteiskunnan, jossa naisella ei ole oikeutta määrätä omasta kehostaan. Te olette meidän yhteiskuntamme vihollisia. Valitettavasti sinä huomenna tulet saamaan sen luottamuksen eduskunnalta. Maamme yhteiset arvot lakaistaan maton alle ja sinä voitat. Sinä nukut yösi hyvin, mutta minä en. Minä pelkään, koska sinä Timo olet huomisen jälkeenkin olemassa. Minä olen sinulla kirottu. Mutta onneksi minä en ole yksin kiroukseni kanssa. Ehkä jossain tuolla tulevaisuudessa se tulee häiritsemään sinunkin uniasi…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.