Miesmanuaali osa 3: miten olla psykedeelinen?

houlimountain

Henkisyys ja syvällisyys ovat ummehtuneita, pölyttyneitä ja homehtuneita termejä. Ne viittaavat menneeseen maailmaan, joka eli hengen ja materian dikotomiasta sekä vertikaalisista hierarkioista. Emme ole vieläkään päässeet vanhasta tukahduttamisesta eroon, mutta yrittäkäämme lähestyä henkisyyttä ja syvällisyyttä uudesta näkökulmasta. Puhukaamme siis psykedeliasta. Sana tulee kreikan sanoista psyke, ψυχή (psyche) sielu, ja kertoa, δηλωνω, δήλος (delos). Psykedelia on siis jotain sielun/hengen/mielen kertomaa. Kun mieli keskittyy itseensä ja pääsee kertomaan meille jotain, joka ei ole ulkomaailman ennakkoehtojen kahlitsemaa.

Populaarikulttuurissa psykedelia liitetään usein Timothy Learyn aloittamaan liikkeeseen, jonka polttoaineena toimi LSD. Tässä emme kuitenkaan keskity mihinkään erityisiin kemikaaleihin ja niiden aiheuttamiin psykedeelisiin kokemuksiin, vaan kohdistamme katseemme itse psykedeelisyyteen elämän asenteena. Kemikaalein saavutetut kokemukset ovat siinä mielessä ongelmallisia, että harmillisen usein itse kemikaali alkaa näyttelemään keskeistä roolia elämässä ja sen hankkiminen syrjäyttää kaiken muun. Psykedelia jää taustalle. Ja se ei ole tarkoituksemme.

Ennen kuin voimme edetä on meidän määriteltävä tarkemmin, mitä psykedelialla tarkoitetaan. Pseudotieteellisessä keskustelussa mainitaan usein, että ihminen käyttää ainoastaan 10% aivokapasiteetistaan (prosenttimäärä vaihtelee keskustelusta toiseen). Tätä väittämää ei puolusta mikään tieteellinen tutkimus. On totta, että erilaisissa aivoskannauksissa on huomattu, että ainoastaan osa aivojen osista osallistuu ns. tietoiseen toimintaan. Mutta nämä osa-alueet vaihtelevat erilaisten tietoisten toimintojen kohdalla. Tästä ei voida vetää johtopäätöstä, että käyttäisimme aivokapasiteetistamme ainoastaan murto-osaa. Ehkä inaktiivinen aivojen osa on se ennakkoehto, että edes sekin osa aivojemme toiminnasta on aktiivista.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettemmekö voisi ”laajentaa” tietoisuuttamme. Laitan sanan ”laajentaa” tarkoiteuksellisesti lainausmerkkeihin. Tietoisuutemme ei voi laajeta yhtään mihinkään, mutta me voimme nyrjäyttää sen pois saranoiltaan ja saada näin aikaiseksi uusia kokemuksia, jotka rikastuttavat kokemusmaailmaamme. Tähän perustuu myös psykedeelisiä kokemuksia aiheuttavien kemikaalien kiehtovuus. Ne laittavat aivomme solmuun ja olemme näin saaneet kokea jotain aivan uutta ja meille vierasta. Samanlaisen kokemuksen äärellä olemme pieninä lapsina ollessamme ensimmäistä kertaa vuoristoradan kyydissä. Pelottava nousu kohti ensimmäistä laskua saa vatsamme kihisemään perhosista. Ylhäällä tunnemme huimaavaa kauhua. Painaudumme isäämme vasten ja pyrimme pitämään hänen kädestä kiinni. Ensimmäinen syöksy saa vatsamme perhoset purskahtamaan kurkkumme kautta ulos ja huudamme riemusta pelkoamme ulos kehostamme. Kyydin jälkeen olemme ekstaattisessa tilassa, joka pitää tuntea mahdollisimman nopeasti uudestaan. Isämme tulee pidellä meitä kiinni ettemme juoksisi vuoristaradan jonoon välittömästi.

eraserhead

Ja tästä psykedeliassa meidän tapauksessamme on kyse. Se on uusien kokemusten äärelle asettumista, jotta kokemusmaailmamme laajenisi. Yksi suurista ”psykedeelikoista” aikanamme on David Lynch. Jo pelkästään Eraserheadin katsominen toimii aluksi psykedeelisinä kokemuksena. Siitä on siis hyvä aloittaa. Mutta ennen kuin kiiruhdatte ostamaan Blu-rayn (ehdottomasti Blu-ray, koska Lynchin elokuvien DVD-versiot ovat luokottoman huonoja) tai tilaamaan VODin, niin on tehtävä muutama ennakkovalmistelu. Eraserheadia ei voi selittää, vaan se tulee kokea. On antauduttava sen vietäväksi. Tämä on jokaisen psykedeelisen kokemuksen ennakkoehto. John Lennon jo sanoi sen meille The Beatlesin biisissä ”Tomorrow Never Knows”.

Turn off your mind, relax and float down stream
It is not dying, it is not dying

Lay down all thoughts, surrender to the void
It is shining, it is shining

Olen Lynchin innoittamana ajatellut kokemusmaailmaani huoneistona, jonka ikkunat ja ovet tulee avata mahdollisimman auki ja antaa kaiken ulkopuolisen tulvia sisään. Ei tule puuttua tapahtumiin, vaan seurata niitä ja antaa niiden puhutella. Ihan sama, mitä mieleen juolahtaa, koska kaikki on sallittua ja pätevää sellaisenaan.

Arkielämässä suurin osa ajastamme kuluu rajoittaessamme itseämme ja ajatuksiamme. Lähteestä riippuen aikuinen ihminen ajattelee seksiä päivän aikana niin ja niin monta kertaa. Harvemmin tulee ajatelleeksi, että tuo ”tutkimustulos” on keino rajoittaa ajatuksiemme juoksua. Kun sanon tiedän ajattelevan seksiä, niin tehän ajattelette seksiä. Kun kiellän teitä ajattelemasta tanssivaa vaaleanpunaista elefanttia, niin sitähän te tulette ajatelleeksi. Avata ikkunat ja ovet ”ulkopuoliselle” on heittäytymistä tuntemattoman vietäväksi. Voihan se ajatuksia seksistäkin sisältää, mutta ei meidän mielemme niin yksioikoinen ole. On kaikkea muutakin; ajatukset seksistä toimivat meidän kulttuurissa enemmänkin kahleina kuin avaimina.

Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus. Täten kehon toimintojen muuttaminen muuttaa samalla psyykeen toimintoja. Et ole suuri kahvin ystävä? Juopa yhtenä päivänä kymmenen kuppia kahvia. Kyllä tulee omituinen olotila ja ihan uusi kokemus. Herää kaksi tuntia aikaisemmin ja lähde välittömästi lenkille sängystä. Tai aamuvirkkuna nuku kaksi tuntia pidempään. Pakota itsesi pysymään sängyssä silmät kiinni vaikka ei nukuttaisikaan. Syö pelkkää kasvisruokaa kuukauden ajan. Lue mahdollisimman omituista kirjallisuutta. Kuuntele musiikkia, jota et koskaan aikaisemmin olisi ajatellut kuuntelevasi (atonaalinen tai sarjallinen musiikki ovat hyvät lähtökohdat aloittaa). Tee itsellesi eksperimentaatioita, kokeiluja. Voit vaikka löytää jotain oikeasti uutta ja mielenkiintoista.

Mutta ennen kaikkea… hellitä. Antaudu kokemuksen vietäväksi. Vaikka kehosi pinnistäisi, niin antaudu mielessäsi tuon pinnistyksen kokemuksen vietäväksi. Miltä se pinnistäminen oikeasti tuntuu? Kannattaako sitä jatkaa vai lopettaa siihen paikkaan? Ei ole oikeaa vastausta, mutta ilman antautumista kokemuksen vietäväksi, et koskaan voi vastausta saada.

Mitäs tällä on oikein tekemistä miehisyyden kanssa? – No, tavallaan ei niin hirveästi mitään. Aivan yhtä hyvin kaikki voivat opetella heittäytymään kokemusten vietäväksi. Mutta kun ajatellaan niitä rooleja, mihin meitä miehiä halutaan johdatella, niin eikö juuri niihin kuulu hellittämättömyys. Ajatellaan vaikka paritanssia; mies vie ja nainen seuraa (siis yleensä). En sano, että naisilla olisi paremmat edellytykset heittäytyä vietäväksi, koska he ovat naisia. Höpö höpö. Mutta kokemusten vietäväksi heittäytymisessä on jotain ”naiseksi-tulemista” (tämä on hyvin deleuzelaista ja ei mennä siinä sen pidemmälle).

Mitä jos eräänä päivänä lähtisikin päiväkävelylle leninki päällä? Tyttöystävä, avovaimo tai vaimo on raskaana. Miksei sanoisi, että me kummatkin olemme raskaina? Kaupunkin korkeimman talon katolta ei kannata mennä hyppäämään alas, koska siinä voi hyvin suurella todennäköisyydellä menettää kokemusmaailman laajentamisen kuoleman kohdatessa. Sama pätee moneen muuhunkin ”äärikokemukseen”. Nietszche sanoi aikoinaan: ”Mikä ei tapa minua, se vahvistaa minua.” (Epäjumalten hämärä). Mutta samoin kun kaikki elämä ei ole hengissä selviytymistä, niin kaikki kuolema ei ala elämän päättymisessä. Meidän keskuudessamme kävelee paljon eläviä kuolleita. Vaikka sydän sykkisi kehossa ja hengitys kulkisi, niin se ei takaa, että elämän palo leiskuisi silmissä. Siis kaikki kokemukset eivät ole elämää intensifioivia. Moni sohva on oikeasti ruumisarkku.

Aivan viimeiseksi voimme mainita hiljentymisen. Se on hyvin helppoa. Istu alas. Ihan sama minne – lattialle, sängylle, nojatuoliin tai tavalliseen tuoliin. Laita kännykästä tai tabletista ajastus 20 minuuttiin ja laita silmät kiinni. That’s it. Istu silmät kiinni hiljaa 20 minuuttia kaksi kertaa päivässä. Ei ole liikaa pyydetty. Kuinka paljon kulutat 40 minuuttia ajastasi turhaan? Oikeasti ihan täysin turhaan. Istu alas ja älä ajattele yhtään mitään. Jos tulee ajatus mieleen, niin anna tulla ja anna sen mennä. On lääketieteellisesti todettu, että tämä harjoitus alentaa verenpainetta ja parantaa unen laatua huomattavasti. Tässä hyvä aloitusopas.

Yksi vastaus artikkeliiin “Miesmanuaali osa 3: miten olla psykedeelinen?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.