Oma elämä – luova prosessi

Eilen iltaa istuessani ystäväni kanssa aloimme keskustelemaan elämästä ja siitä kuinka vaikeaa on löytää oma itse. Siis sitä tyypillistä kelaamista elämästä, ihmisistä, suhteista ja niin edespäin. Mutta koska olen oman elämäni skitsoanalyytikko, niin pyrin avaamaan omaa näkemystäni kyseisiin asioihin.

Aloitetaan ihan perustasta.

Mitään ”todellista” tai ”aitoa” minää ei ole.

Todellisen minän etsiminen on mahdoton prosessi ja se ei pääty koskaan mihinkään. Missään meidän sielumme syövereissä ei ole aitoa minuutta, joka elämämme aikana erinäisistä syistä on meiltä kadonnut. Meidän psyykkinen elämämme ei perustu millekään puutteelle tai jonkin kadoksissa olemiselle. Mutta jatkaamme.

Oikea tie ei johda minnekään

Samalla tavalla kuin mitään aitoa minää ei ole olemassa, ei ole mitään todellista viisautta tai oppia, joka johdattaisi meidät oikealle tielle. Missään ei ole mitään tämän maailman yläpuolista elementtiä, joka voisi meitä johdattaa jonnekin. Me olemme jo siellä, minne me olemme matkalla. Kaikki on tässä ja nyt. On aivan sama mihin suuntaan menet. Mikään niistä suunnista ei ole oikea eikä väärä. Ne ovat ainoastaan suuntia.

Tosi rakkaus odottaa… ja odottaa… ja odottaa

Ei ole täysin tyhjänpäiväistä, että kenen kanssa kannattaa jakaa elämä, mutta sen voi jakaa hyvin monen kanssa. Nurkan takana on aina joku toinen, jonka kanssa sen voisi jakaa. On rakkauksia ja niistä yksikään ei ole se oikea. Romanttinen rakkaus on itse asiassa hyvin nuori keksintö, jonka keskiaikaiset runoilijat keksivät myydäkseen runojaan. Romanttinen rakkaus kulkee aina käsi kädessä taloudellisen vaihdon kanssa. Siksi siihen ei kannata hirveästi laittaa paukkuja elämässä.

Tietenkin romantiikkaan kannattaa jonkin verran panostaa, koska onhan rakastuminen aivan ihanaa ja siitä saa hyvät kiksit. Kuten muidenkin päihteiden kanssa, niin vaikutus lakkaa jossain vaiheessa ja krapula alkaa nostamaan päätänsä. Mutta se on se hinta, mikä kaikesta viihteestä elämässä pitää maksaa.

Elämä on luova teko

Tässä vaiheessa muutama lukija alkaa jo tuntemaan inhoa tällaista nihilismiä kohtaan. Mutta kun tällä ei ole mitään tekemistä kaikki arvot kieltävät nihilismin kanssa. Kun me otamme kaikelta turhuudelta pois sen arvostuksen, jonka olemme niille antaneet, niin meille jää ensimmäistä kertaa elämässä tilaa todelliselle luovalle teolle.

Elämä on luova teko, jossa me luomme meille omat arvomme. Ja vielä enemmän. Kun lakkaa etsimästä omaa itseä, niin alkaa huomaamaan, että me voimme luoda itsemme. Sen sijaan, että istuisimme jalat ristissä pimeässä huoneessa silmät kiinni ja syventyisimme omaan itseemme, me voimme alkaa luomaan minuutta. Elämässä tapahtuvat asiat ovat se rakennusaine, josta minuus luodaan.

Harvempi meistä piirtää välittömästi täydellisen viivan ja sitä mukaa kuvan. Me hahmottelemme. Piirrämme vähän sinnepäin ja korjaamme kunnes alamme löytämään oikean linjan kohti lopullista teosta. Sama pätee minuuden luomisen kanssa. Elämässä sattuu ja tapahtuu. Kun minuutemme on luomus, niin sitä voi aina vähän viilata ja muuttaa. Minuudessa on se hyvä puoli, että se ei koskaan ole valmis.

Tätä kaikkea ei voida tehdä minkään ”todellisen” ja ”aidon” minän kohdalla. Tuo todellinen ja aito minä on jotain lopullista ja samana pysyvää (muutenhan se ei voisi olla mitään todellista tai aitoa muuhun verrattuna). Lopullinen ja samana pysyvä ovat kuolleen elementin ominaisuuksia. Elämä on jatkuvasti liikkeessä ja jatkuvasti uutta luovaa.

Minä 2.0

Näille oman elämänsä etsijöille minulla on seuraavaa sanottavaa. Luopukaa projektistanne. On turha etsiä mitään sellaista, jota ei voi periaatteessa löytää. Luokaa itsenne uudelleen. Ja kun se alkaa jossain vaiheessa tuntumaan toimimattomalta, niin luokaa itsenne uudelleen. Eipä tule elämässä tylsää hetkeä.

Onko minuus sitten joku vaate, joka voidaan laittaa päälle ja riisua? Onko minuus joku muotijuttu, joka tulee ja menee? Itse asiassa on. Mitään hemmetin sielua ei ole. Itsetietoisuutemme on monimutkainen sähkökemiallinen prosessi aivoissamme. Mitään oikeaa tapaa olla minä ei tuosta prosessista voida lukea.

Ja tässä päästäänkin koko homman ytimeen. Mitään viisautta hyvään elämään ei ole. Antiikin ajoista asti filosofit ovat astuneet tähän liukumiinaan. ”Miten elää hyvin?”, on kysymys, joka paljastuu ei-filosofiseksi. Mitään hyvää elämää, kun ei ole. Todellinen elämänfilosofinen kysymys on: ”Miten voisimme elää?”

Mitä kaikkia elämän muotoja me voisimme olla? Miksi kaikeksi me voimme muuttua? Näihin kysymyksiin ei voida esittää mitään lopullisia vastauksia. Ne eivät itse asiassa olekaan kysymyksiä, vaan kutsuja kokeilemaan omalla elämällä. Ne yllyttävät meitä menemään vielä lähemmäksi reunaa. Mihin kaikkeen minä kykenen?

Tämä ei tarkoita, että me voimme olla ihan mitä vaan. Meille ei kasva siipiä, joilla voisimme lähteä lentoon tai emme kykene aaveen tavoin kävelemään seinän läpi. Mutta silti me emme tiedä kaikkea sitä mihin me kykenemme ellemme me lähde kokeilemaan. Älkää uskoko toden minän saarnaajia, koska he eivät todellakaan tiedä mihin ihminen kykenee. He haluavat erottaa meidät kyvyistämme lähettämällä meidät matkalle, joka ei johda minnekään. Nämä todellisen minuuden papit ja muut elämäntapa konsultit haluavat riistää teiltä vapauden, jotta he voisivat elää leveämpää elämää teidän kustannuksella.

Jos jokin elämässä on minuuden luomisen edessä, niin työntäkää se syrjään. Mutta muistakaa, että teidän luomisprosessinne ei ole tekosyy estää muita harjoittamasta samaa luovuutta. Estämällä toisia luomasta, te ette eroa mitenkään edellä mainituista vapauden riistäjistä. Ennemminkin jakaa tietoa ja auttakaa toisia luovan prosessin kanssa. Niin yhteiskunnan tulisi toimia. Sen pitäisi olla oman luovan prosessin edesauttaja.

Lopeta etsiminen ja ala luovaksi. Sillä tavalla voi vaikka löytääkin jotain.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.