Tarroja ja töhryä – valokuvausmanifesti

Viimeisten viiden vuoden aikana olen alkanut ilmaisemaan itseäni lukuisilla tavoilla. Työkaverini, joka ei tiennyt valokuvausharrastuksestani jo ihmetteli, että kuinka monta harrastusta yksi mies voi pitää yllä samaan aikaan. Vastaukseni oli hyvin yksinkertainen, koska en elä parisuhteessa, niin jää ylimääräistä aikaa, jonka voi täyttää harrastuksilla. Mutta tämä on ainoastaan puolet totuudesta.

Olen tuntenut jo pitkään tarvetta ilmaista itseäni. Ei sen takia, että katsoisin omaavani jotenkin erityisen paljon sanottavaa maailmalle, vaan se on tapa ottaa osaa maailmaan. Erityisesti tämä tulee ilmi valokuvauksessa. Olen harrastelija kuvaajana, joten tunnen olevani erittäin heikoilla jäillä puhuessani siitä teknisesti. Mutta keskityn tässä sisältöön. Olen kuvannut noin kymmenen vuoden ajan (vaihtelevalla säännöllisyydellä) tarroja. Viimeksi olen lisännyt tähän repertuaariin jotain, jota kutsun sanalla ”töhry”.

_IMG2682

Töhry pitää sisällään tagit ja muun pienemmän kuin perinteisen graffitin ja erityisesti sen sisältämät ”piissit” (eli isot graffitit). Tarrat ja töhryt ovat ”pika-vandalismia”, jolla urbaani tila otetaan haltuun. Tarroilla ja töhryllä merkitään reviiri.

Kuten kuvaan kuuluu, niin tästäkin intohimosta joku on pahoittanut mielensä. Olen saanut henkilökohtaista palautetta siitä, että ihannoin tätä vandalismia ja annan sille hiljaisen hyväksynnän. No, kaikkia ei voi miellyttää. Tai jos voi, niin lopputuloksena on jotain niin hajutonta ja mautonta, että sen olemassaoloa ei huomaisi kukaan. Ja sitähän nämä mielensäpahoittajat haluavat; olemassaolon ja elämän kieltoa.

_IMG2931

Mutta ehkä on aika avata ajatuksiani projektini taustalla. Tarrojen liimaaminen ja töherryksen ”spray’aaminen” ovat vandalismia ja sellaisina laittomuuksia. Mutta en näe niiden olevan rikollista toimintaa (tämä ristiriitainen ilmaisu jää niille epäselväksi, joilla ei ole edellytyksiä ymmärtää asiaa). Oikeaoppiset töhertäjät ja bombaajat (tarrojen liimaajat) kunnioittavat yksityisomaisuutta. Asuintalojen seiniä ei töherretä, koska ne ovat yksityisomaisuutta. Protestina yksityisomaisuuden töhertäminen jää tyhjäksi. Mutta valitettavasti joukossa on aina näitä nuoria, jotka eivät ymmärrä tekojensa seurauksia ja sitä, että asuintalojen töhertäminen on kusipäisyyttä – poikkeuksia tästä ei ole.

_IMG3235
Oikeaoppista töhrimistä. Jätetään asuintalot rauhaan.

Nyt kun tämä on käsitelty, niin voimme siirtyä itse asiaan. Eli tarrojen ja töhryn estetiikka.

Konteksti, konteksti, konteksti

Keskeisintä tarrojen ja töhryn kuvauksessa on konteksti. Hyvässä kuvassa käy ilmi, että kuvan kohde sijaitsee julkisessa tilassa. Vielä parempaa on, että kuvasta voidaan päätellä missä kyseinen kohde sijaitsee. Valitettavasti tämä ei ole mahdollista kaikkien kuvien kohdalla.

Esimerkki huonosta tarrakuvasta. Kuva on otettu salamalla sisätilassa. Siitä ei käy ilmi tarran konteksti.
Esimerkki huonosta tarrakuvasta. Kuva on otettu salamalla sisätilassa. Siitä ei käy ilmi tarran konteksti. Tarra itsessään on hieno. Kuva ei tee oikeutta sille.

Hyvästä kuvasta tarrasta tai töhrystä tulee tulla ilmi, että se on urbaanissa tilassa. Kaupunkimiljöö on yhtä olennainen osa kuvaa kuin itse kohde. Ja tässä tullaan kaikkein olennaisimpaan; kuvan teema ei ole itse tarra tai töhry, vaan sen suhde urbaaniin ympäristöön.

Ja juuri tämä muodostaa oman kuvaukseni olennaisimman ytimen. Haluan kuvata ihmisen jälkiä urbaanissa ympäristössä. Ihmisellä on ollut (ainakin historian mukaan) tarve merkitä alueensa. Luolamaalaukset ovat hyvä esimerkki tästä. Sama tendenssi jatkuu modernissa kaupungissa.

_IMG3531

Teemat

Mutta mitä nykyiset luolien maalaajat haluavat meille sanoa? Pintapuolisesti tarrat ja töhryt eivät sano meille yhtään mitään. Niiden keskeinen sanoma tuntuu olevan levittäjän oman olemassaolon korostaminen, mutta tämä on pinnallinen tulkinta. Pinnan alla sykkii huomattavasti enemmän. Esimerkiksi alla olevan tarran levittäjä on aikamme johtavin psykedeelikko.

_IMG3238

Hiuksien sekoittuminen valuvaan maaliin on yksi parhaimpia esimerkkejä 2010-luvun urbaanista psykedeliasta; katutaide valuu pään sisällä. Tarra on selkeä muunnelma tästä selkeästi konkreettisemmasta kuvasta.

_IMG2861

Ehkä tarran liimaja on  sama henkilö tai sitten käsillä on heidän välinen mittelö. Minulla ei ole siis henkilökohtaisia kontakteja näitä tarroja levittäviin henkilöihin. Yhteyttä saa ottaa. Katson, että kirjoittajaa koskee sama lähdesuoja kuin journalistejakin.

Osa tarroista on tietenkin selkeitä kaupallisia sanomia. Ja tämä on ymmärrettävää, koska aloittelevilla yrittäjillä ei ole sellaisia budjetteja, että he voisivat saavuttaa mediapeittoa. Ottamalla haltuun urbaani tila on heille elinehto.

_R000038

Tarrojen ja töhryn kautta näen sellaista yrittäjyyttä, josta moni voi vain haaveksia. Streetwearin ja muun sen sellaisen tulee tapella samaan aikaan sanoman levittämisestä, että katu-uskottavuudesta. Se vaatii osaamista, jota ei suuryritystemme markkinointiosastoilla ei ole. Ja kertoo paljon, miksi me emme pärjää kansainvälisessä busineksessa. Palkkaisitte enemmän näitä instant-vandaaleja. He tietävät aika hyvin mitä tekevät. Aina ei voida sanoa samaa markkinointiosaston henkilökunnasta.

Joskus tarrojen kohdalla päästään uskomattomiin kerrostumiin, joilla on oikeaa merkitystä.

_IMG3478

Tarraskeneen astuva voi siis astua siihen itseensä. Parasta koko skenessä on, että siinä ei kunnioiteta ketään. Kaikki ovat yhtä ja samaa tykinruokaa. Ja hyvä niin.

Päätän manifestini tähän. Oma sanomani ihmisille on, että olkaa kiinnostuneita ympäristöstänne. Jos se ilmenee valokuvaamisena, niin en pane pahakseni. Mutta löytäkää oma keinonne ottaa osaa maailmaan. Me elämme täällä ainoastaan kerran. Jokainen tuhlattu minuutti olla ottamatta osaa maailmaan on maistella kuolemaa liian aikaisin. Ympäröivä maailma on ihmeellinen ja ihmiset jättävät siihen  mielenkiintoisia jälkiä. Jos näiden jälkien tutkiminen ja dokumentointi on rikos, niin olen ylpeästi rikollinen. Missä ovat käsirautani?

Ja lopuksi kunnon galleria tarroista ja töhrystä. Ou jee!!

_R000056 _R000038 _R000020 _R000018 _IMG3946 _IMG3282 _IMG3254 _IMG3242 _IMG3234 _IMG3224 _IMG3207 _IMG3173 _IMG3170 _IMG3115 _IMG2987 _IMG2941 _IMG2931 _IMG2740 _IMG2712 _IMG2705 _IMG2672

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.