Möly ja rationaalisuus

Polttopullojen, selkäydinreaktioiden ja mölyn täytettyä ilman kesän jälkeen olen tietoisesti jättäytynyt monikulttuurillisuus- ja pakolaiskeskusteluista. En sen takia, että minulla ei olisi mielipidettä asiasta tai pelkäisin niiden ilmaisemista. Olen kieltäytynyt kategorisesti osallistumasta keskusteluun, jossa sananvapaus, vastuu ja rationaalisuus loistavat poissaolollaan.

Jokainen SchizoBlogia lukenut tietää perustani olevan vahvasti punaviher-urbaanissa asfaltissa, mutta edellä mainitut keskustelun puutteet leimaavat kaikkea keskustelua yhteiskunnassamme tällä hetkellä. Minulla on ollut suuri kunnia käydä miellyttäviä keskusteluja hyvin monen näkemyksen omaavan henkilön kanssa. Nämä keskustelut ovat olleet rauhallisia ja argumentoivia. Mutta ne ovat olleet yksityisiä ja niitä leimaa sama ikävä ilmapiiri; julkisesti ei uskalleta avautua mielipiteistä ja näkemyksistä, koska välittömästi kuvaan astuu dikotomia suvakkeihin ja rasisteihin.

suvakki_rasisti

Viimeisin ääriesimerkki nähtiin niissä reaktioissa, jotka presidentti Niinistön puhe valtiopäivien avajaisissa herätti. On myönnettävä, että puhe oli voimakas kannanotto presidentiltä. Sen sanoma oli tietenkin tarkoitettu aika moneen suuntaan. Sosiaalisessa ja perinteisessä mediassa herännyt jeesustelun määrä taas osoitti, että  olisi presidentti sanonut mitä tahansa, niin älämölöltä ei olisi vältytty.

Puheen televisioinnin aikana tapahtunut tekninen ongelma taas sai salaliittoteoreetikot liikkelle. Mölymystö aidan kummallakin puolella pitää huolen siitä, että mitään älyllistä ei tästä keskustelusta tulla löytämään. Samalla me menetämme mahdollisuuden rauhalliseen yhteiseloon. Ei siis ole mikään ihme, että joitakin ei kiinnosta ottaa osaa koko keskusteluun. Tämä osa kansasta voi olla jopa enemmistö; se kuuluisa vaikeneva enemmistö. Heidän syyttämisessä hämärtyy, että äänessä oleva vähemmistö aktiivisesti (osittain tarkoituksellisesti) karkoittaa ihmisiä keskustelusta. Niin sokaisevaa on oikeassa olemisen hurmio.

Sosiologi Zygmunt Bauman avautui jokin aika sitten sosiaalisesta mediasta. Vanhan miehen näkemys oli, että se on ansa ja loukku. ”Nojatuoli-aktivismi” typistyy lähinnä samaa mieltä olevien keskinäiseksi kyräilyksi ilman näkökulmien välistä vuorovaikutusta. Vaikka se kuulostaakin kliseeltä, niin sosiaalisen vuorovaikutuksen taidot rapistuvat… siitäkin huolimatta, että me olemme entistä enemmän vuorovaikutuksessa toisiimme. Valitettavasti sosiaalisen median kautta käytävä vuorovaikutus tähtää liiaksi mielihyvään. Kaikki vuorovaikutus ei tapahdu pelkällä mukavuusalueella.

Dialogin tarkoitus ei ole olla paremmin oikeassa kuin toiset, vaan keskustelun kautta rikastuttaa toistemme näkökulmia. Saada toinen oman näkökulman kannalle ei ole dialogia, vaan lähinnä yksisuuntaista luennoimista. Ja näitä luennoitsijoita meillä näyttää riittävän. Valitettavasti harvemmalla heillä on oikeasti mitään substanssia annettavaksi; sitä enemmän valtava tarve väkivalloin tunkea näkemyksiään toisten kurkuista alas.

Journalisti -lehti oli rohkeasti lähtenyt kartoittamaan maamme ”vihapuhemiehiä”. Sitä itseäänhän sieltä sitten tuli oikein täyslaidallinen. Väkivallalla uhkailu näyttää olevan (edelleen) joillekin täysin normaalia käyttäytymistä. Tämän lisäksi poliisia ei suuremmin kiinnosta tähän puuttua. Resurssipula on ilmeinen syy, mutta samalla ”maan tapa” nostaa rumaa päätänsä. Pojat ovat poikia ja vasta sitten puututaan, kun on jo liian myöhäistä. Pelkään pahoin, että vihapuheiden vakavuuteen herätään vasta sitten, kun ensimmäinen ruumis ilmestyy pelikentälle.

Ja nämä sanat on suunnattu kaikille mölyämiseen osallistuville. Niin kauan kun dialogia ei edes yritetä käydä, ollaan kulkemassa kohti tuota ensimmäistä ruumista. Oikeassa olemisen hurmos on sokaiseva kirkas valo, joka vääjäämättä johtaa tuohon synkkään pisteeseen. On aivan sama kuka sen tekee ja mitä näkökulmaa hän edustaa. Sokeus vie meitä tuohon pisteeseen ja en näe, että kukaan on aukaisemassa silmiään ennen sitä. Niin aivotonta meno tällä hetkellä on.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.