Hölynpölyn aikakausi

Yksi keskeisimmistä syistä aloittaa tämän blogin kirjoittaminen uudelleen, oli pohtia avoimesti aikakautemme luonnetta. Se kiehtoo minua. Meillä on käytettävissämme edistynein teknologia ja avoin pääsy tietoon, mitä ihmiskunta on historiansa aikana kohdannut. Ja silti taikauskoon ja alkemiaan verrattavissa olevat ilmiöt vievät voiton tieteellisestä tiedosta.

Ne idealistit (suurelta osalta akateemisia), jotka uskoivat tieteellisen maailmankatsomuksen voittoon, ovat joutuneet pettymään karvaasti. Akateemisen maailman edetessä omalla taipaleellaan, se on alkanut vieraantumaan ympäröivästä maailmasta. Nykyinen rokotekriittinen liike voidaan laskea suoraan oppineen kansanosan tappioksi. Salaliittoteorioiden ja pseudotiedon riemuvoitto on asia, jonka on annettu tapahtua. Ja keskeisin syy tähän on ollut kollektiivinen välinpitämättömyys. Ei ole kiinnostanut tarttua härkää sarvista.

Vuosituhannen vaihteen suurin mullistus oli internet, joka antoi jokaiselle sen käyttäjälle teoriassa yhtälaisen ”oikeuden” levittää informaatiota. Koska jokainen internetin käyttäjä ei ryhtynyt sisällön tuottajaksi, niin näiden tuottajien määrä on ollut verkon alusta asti vähemmistössä. Silti tämä vähemmistö saavutti voiton enemmistöstä. Miten näin pääsi käymään?

Tietokone ja erityisesti sen käyttö eivät ole kovinkaan monimutkaisia taitoja. Ohjelmointikin on suurelta osin peruskoulun matematiikan pohjalta toimivaa kalkyylia. Kyse ei ole kovinkaan haasteellisista kognitiivisista toiminnoista. Ne vaan on puettu tarpeettoman monimutkaisen jargonin ja käsitteellisten epäselvyyksien kaapuun. Kun puhutaan yksinkertaisista Google-hauista, niin astutaan vielä tätäkin yksinkertaisempien kognitiivisten haasteiden piiriin. Väitän, että selkokielisen ohjeistuksen avulla jokainen peruskoulun läpäissyt henkilö kykenee omimaan tunnissa keskeiset ”haku-kikat”, joilla parannetaan Google-hakujen tuloksia 90%.

Tästä huolimatta meistä suurin osa on täysin toimintakyvytön nykyisen tietotekniikan edessä. Me ehkä käytämme juuri ja juuri yhden promillen tuhannesosan siitä informaatiosta, johon meillä on pääsy näillä näppäimillä. Täysin kattavaa tutkimusta ei ole tehty, mutta noin 30% Facebookin käyttäjistä ei ymmärrä käyttävänsä internetiä käyttäessään Facebookia. Teknologisesti kokeneiden on helppo nauraa tällaisille tutkimustuloksille, mutta tuolloin sorrutaan omahyväiseen oikeassa olemiseen. Syyhyn, joka on yksi keskeisimmistä syistä, miksi tällaisessa tilanteessa ollaan. Valistuksen ihanteet eivät ole periytyneet tietotekniikan alalle siinä määrin kuin olisi toivottavaa.

Tietotekniikan mytologisointi on verrattavissa muinaisten viisaiden kalenteritiedon salailuun. Se oli keino hallita vähemmän tietäviä. Ne, jotka hallitsivat kalenterin ja tiesivät esim. vedennousun aikataulut kykenivät hallitsemaan pesantteja. Kuun- ja auringonpimennysten ”ennustamisen” taito vain alleviivasi näiden maagikkojen ylivoimaisuutta vaikka kyseessä oli hyvin yksinkertainen matemaattinen kikka. Sama ilmiö on ollut käynnissä tietotekniikan alalla jo vuosikymmeniä.

Tietotekniikan kehittymisen ohella on käyty median kehitystä. Paljon puhutaan medialukutaidosta. Taidosta, joka ei todellakaan ole monimutkainen taito. Mutta samanlaisen mystifikaation kautta siitäkin on kyetty tekemään monelle ylivoimaiselta tuntuva toimenpide. Erityisesti joukkomediassa toimivat henkilöt ovat astuneet toistuvasti moneen liukumiinaan. Journalisteille kuulunut ”fact check” näyttää olevan unohdettua kansanperinnettä. Pääkirjoitustasolla esitetään täysin perättömiä väitteitä, joiden todenperäisyys paljastuu muutama sekunnin Google-hauilla. Ehkä näin on ollut aina, mutta hölynpölyn julkaisemisesta kiinnijääminen näyttää olevan yllätys ällistyttävän monelle journalistille. Eli he eivät itsekään osaa käyttää Google-hakua (ja sen tulosten kriittinen tulkinta), jonka pitäisi kuulua heidän ammatillisen osaamisen keskiöön nykyään.

p159395_p_v7_ah

Näin olemme astuneet hölynpölyn vuosikymmenelle. Mike Judgen Idiocracy on ehkä tarkinta ajankuvaa tulevaisuuskuvan kautta. Tällä hetkellä Euroopassa ollaan kollektiivisesti rajoittamassa yksilöiden oikeutta suojattuun kommunikaatioon vaikka Pariisin terroristit eivät sellaista käyttäneet (kertoo myös heidän osaamisen tasosta hyvin paljon… ja silti he kykenivät yllättämään). Meillä voi olla käytössä teknologisesti kehittyneitä välineitä seurata kaikkea kommunikaatiota, mutta meidän ei tule unohtaa ihmisen typeryyttä. Se kykenee mitätöimään mahdollistamat mahdollisuudet niin tehokkaasti, että meille ei ole mitään pelättävää. Ihminen ei ole niin järkevä, että se siihen kykenisi. Jos ihminen olisi tähän kaikkeen niin kykeneväinen, niin miten voidaan selittää Itä-Saksan luhistuminen? Stasin tiedustelu oli huomattavasti tehokkaampaa kuin NSAn tai muiden nykyisten tiedustelujärjestöjen.

Älkää tuhlatko energiaanne yksityisyytenne loukkauksiin. Hallitusten tiedustelu on sen verran aivottomien yksilöiden käsissä, että he eivät siitä mitään kykene mitään saamaan aikaan. Muutamia vääriä pidätyksiä varmaan tulee olemaan, mutta kertokaa minulle aikakausi, milloin näin ei olisi käynyt? Ennen ei ollut sen älykkäämpiä ihmisiä ja tulevaisuudessakaan ei tule olemaan. Tyhmyyden määrä tulee olemaan vakio. Se on siunaus ja samalla kirous. Yhtä tyhmien ihmisten käsissä on entistä tehokkaampia välineitä. Valitettavasti meidän yksityisyys ei tulemaan näiden välineiden uhri, vaan meidän biosfääri. Ennen kuin meistä kyetään tekemään teknologian orjia, meidän biosfääri ehditään tuohoamaan siten, että eläminen tällä planeetalla tulee mahdottomaksi ihmiselle. Jos jonkun puolesta pitäisi lyödä vetoa, niin se olisi torakka, ei ihminen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.