Ennen kolmatta maailmansotaa

MTV3:n Huomenta Suomessa pohdittiin kuuluuko väkivalta uskontojen DNA:han. Keskustelu oli juuri niin aivotonta kuin Huomenta Suomelta voi odottaa. Oikeassaolemisen muodostamassa itsetyytyväisyydessä pohdittiin naama vakavana olisiko sekulaarinen valtio vähemmän väkivaltainen kuin uskonnollinen.

Vaikka olen itsekin maallistunut ja maailmankatsomukseltani korostetun ateisti, niin Maikkarin sohvalla pönöttäneet vapaa-ajattelijat ja juontaja saivat minut voimaan pahoin. Älykkyyttä keskustelusta sai etsimällä etsiä vaikka sellaista osallistujat väittivät edustavansa. Puurot ja vellit olivat sekaisin ja kaiken huipuksi kommunismi nimettiin uskonnoksi, jotta kyettiin selittämään Stalinin hallinnon hirmuteot.

Ihmisen historia osoittaa toistuvasti ja kiistattomasti, että kädellisellä apinalla on ylitsepääsemättömiä vaikeuksia tulla toimeen ryhmien välisten suhteiden kanssa. Uskonnot ovat ainoastaan yksi keino vetää rajaviiva ryhmien välille. Ihminen on syyllistynyt aivan yhtä julmiin tekoihin kansallisuuden, heimon, rodun ja sukupuolen perusteella. Kyse on uskontoa huomattavasti laajemmasta ilmiöstä.

Ei tarvitse kuin katsoa muita laumaeläimiä. Ne puolustavat laumaansa ja reviiriänsä; eivätkä epäröi laajentaa reviiriänsä, jos siihen tulee tilaisuus. Kun laumojen välillä vallitsee kauhuntasapaino (reviiriloukkaus johtaisi vakavaan konfliktiin), niin toisten aluetta kunnioitetaan. Ihminen on ainoastaan yksi laumaeläin muiden joukossa. Monimutkaisen keskushermostomme johdosta me olemme kehittäneet huomattavan poikkeavia tapoja tulla toimeen laumojen välisen eron ja reviirien kanssa. Mutta ne toimivat samojen periaatteiden pohjalta kuin muidenkin eläinten tavat ja tottumukset.

Syyrian sisällissodassa kuolee päivittäin noin 150 ihmistä. Pariisin terrori-iskujen saama mediahuomio meillä kertoo omaa karua kieltänsä siitä, miten me olemme sulkeneet syyrialaiset ulos. Heidän kohtalonsa eivät meitä liikuta, mutta pariisilaiset uhrit saivat meidät kyyneliin järkytyksestä.

Kuva https://www.facebook.com/leemarej.artist/
Kuva https://www.facebook.com/leemarej.artist/

Ja tämä huomio ei vähennä Pariisissa koettujen iskujen järkyttävyyttä ja tuomittavuutta millään tasolla. Mutta tuomitessamme tekijät hirviöiksi ummistamme silmämme siltä tosiasialta, että meistä jokainen kykenisi samaan. Ei ole mitään niin julmaa ja kylmäsydämistä, joka ei olisi tuttua meille jokaiselle.

Tarvitaan vain tarpeeksi koherentti ryhmä, johon tunnemme yhteenkuuluvuutta ja samanaikaisesti tarpeeksi ryhmästä eroava toinen ryhmä, niin olemme jo siirtyneet samoille aaltopituuksille terroristien kanssa. Meidän on ihan turha hurskastella omalla rauhanomaisuudellamme, koska me emme elä keskellä sotatilaa. Mutta me suljemme yhteiskunnassamme ulos jatkuvasti toisia… tai pitäisikö sanoa ennemminkin toiseutta. Me tuotamme konfliktia aktiivisesti ja jatkuvasti.

Jihad-John

Kun sinä ja minä katsomme Jihad-Johnia silmiin, katsomme peiliin. Teloittaessaan länsimaisia vankeja nettivideolla, hän tuottaa lisää kärsimystensä syitä. Me ihmiset olemme todella huonoja käsittelemään toiseutta. Sen asettaman ongelman ratkaisemisen sijaan me vain monimutkaistamme ongelmaa entisestään.

Selitystä tälle kaikelle ei tarvitse etsiä kovinkaan filosofisista ulottuvuuksista. Maapallosta on tullut meille liian ahdas. Se on ollut sitä jo hyvin kauan. Kirjoitettu historia on yhtä suurta sotahistoriaa. Ehkä alkuperäinen virhe tapahtui jo siinä vaiheessa, kun apina laskeutui puusta maahan ja alkoi kävelemään kahdella jalalla.

Jos selitystä ei tarvitse etsiä filosofisista sfääreistä, niin ratkaisu taas vaati sitä. Uskonnot ja ideologiat ovat osoittautuneet täysin hyödyttömiksi keinoiksi ratkaista toiseuden asettama ongelma, että niistä olisi luovuttava välittömästi. Mutta ihminen toimii kuin Donald Trump – aseiden aiheuttamiin ongelmiin ratkaisu löytyy vielä useammasta aseesta.

Yhteisöllisyytemme sekä suhteemme toiseuteen tulisi perustua järkeen. Meidän ei tule lyöttäytyä yhteen toisten ihmisten kanssa pelosta, vaan koska se on järkevää ja sen kautta me tulemme toimeen paremmin. Yhteisöllisyys on hyväksi meille. Sen kautta me saavutamme enemmän kuin yksin. Toiseuden kunnioittaminen osallistuu samaan itsemme kehittämisen projektiin. Kun emme edes yritä tehdä toisia ymmärrettäväksi, niin heidän vieraus ei ole niin häiritsevää. Koska toinen on minulle vieras, niin hän ajaa minut ylittämään itseni. Sillä hetkellä, kun hän tulee ymmärrettäväksi, ei hän enää haasta minua.

Mutta tämä on puhdasta spinozalaista poliittista idealismia. On mahdotonta pyrkiä elämään järjellisesti, koska me näytämme unohtaneen järjen arvon. Yleensä on tapana sanoa, että teknologinen kehitys on tehnyt järjellisyydestä instrumentaalista, mutta tämä on väärä tulkinta. Teknologia on tehnyt järjellisyydestä arkipäiväistä. Se ei enää hämmennä meitä, koska me olemme sen kanssa tekemisissä joka päivä. Ihminen unohtaa asioiden arvon, joiden menetyksen pelko ei kohtaa meitä toistuvasti.

Me ummistamme silmämme arkipäiväisen arvolta. Me osaamme arvostaa ainoastaan sitä, joka herättää meissä pelkoa. Parisuhteessa toisen itsestäänselvyytenä ottaminen on rakkauden menettämisen hetki. Niinkin perustavanlaatuinen lähimmäisyyden tunne kuin rakkaus perustuu pelolle. Pelko on pesiytynyt olemassaolomme ytimeen. Ei siis ole ihme, että me kykenemme sen kautta saavuttamaan niin päätä huimaavia saavutuksia julmuudessa.

Uskonnot, ideologiat ja laajemmin ottaen kaikki yhtenäisyyden tunteet perustuvat pelolle. On siis turha sanoa jonkun uskonnon tai uskontojen yleensä pitävän sisällään väkivallan perimää. Väkivalta kumpuaa pelosta, joka kuuluu itse ihmisyyden sydämeen. Ihmisyys – kaikkein tuhoisin ”uskonto”. Ainoastaan ihmisyydestä eroon pääseminen voi pelastaa meidät tulevalta tuholta. On siis syytä olla pessimisti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.