Taas me kehtaamme

Juhlapuheissa me suomalaiset haluamme hurskastella omalla ahkeruudellamme ja rehellisyydellämme. Me pidämme sen, mikä on sovittu ja teemme ahkerasti kaiken sen työn, joka meille on määrätty. Mutta reiluja meistä ei näytä saavan edes tekemällä.

En ole edes hämmästynyt viime aikaisia tempauksia, joissa me tunnolliset ja rehelliset suomalaiset olemme nostaneet hakaristilipun hätämajoitusta tarjoavan vastaanottokeskuksen lipputankoon tai kuinka Facebookissa vastaantulee ryhmä, joka haluaa lahjoittaa kinkkuja muslimipakolaisille.

O tempora o mores! Voi kun näitä Ciceron sanoja voisikin lainata, mutta on hyvä palauttaa mieliin evakkojen saama kohtelu sodan jälkeen. Ei siinä suuremmin reiluutta tunnettu edes oman kansan pakolaisia kohtaan. Kusipäisyys näyttää olevan syvällä meidän kulttuurillisessa perimässämme. Kuten olen jo aikaisemminkin maininnut, niin siellä missä maassa makaa avuton, niin sieltä löytää ugrin potkimassa.

Kertoo jotain kansan luonteesta, että meidän pääministerin ilmoittaessa antavansa asuntonsa väliaikaisesti pakolaisten hätämajoitukseen, niin naapurit valittavat ettei heiltä kysytty mitään. En minä kaupungissa asuessa valitse naapureitani. Muuttaessani uuteen asuntoon, en voi laatia sopivien naapureiden listaa. Sitä kutsutaan sivistykseksi.

Toinen reaktio näyttää olleen taas suomalaisille ominainen hurskastelu siitä kuinka Sipilän avaus on pelkkä mainostemppu, jolla ei oikeasti ratkaista mitään. Näille mielensä pahoittaneille voidaan mainita, että olemme jo aika monta vuosisataa eläneet näyttävien eleiden muodostamassa karnevaalikulttuurissa, jossa tällaisilla eleillä saadaan oikeasti aikaan isoja muutoksia yleisessä mielipiteessä… sitäkin kutsutaan sivistykseksi.

Kotimaisessa keskustelusta loistaa poissaolollaan pakolaiskriisin syiden pohtiminen. Esimerkiksi venäläisestä näkökulmasta ihmetellään sitä, että kriisin aiheuttaneet Yhdysvallat, Ranska ja hyvin pitkälle YK, eivät ole joutuneet juuri minkäänlaisen närkästyksen kohteiksi. Esimerkiksi meille niin rakas Yhdysvallat on osallistunut talkoihin lähinnä taloudellista apua antamalla. Kun otamme huomioon kriisin Euroopalle aiheutuneen taakan, niin huomataan amerikkalaisten avun olleen tehotonta.

Ei ole sattumaa, että kriisiin johtaneista syistä ei käydä keskustelua meillä. Huomion kiinnittäminen toisarvoisiin seikkoihin tekee hallinnasta helpompaa. Kun osa kansasta keskittyy kusipäisyyden harjoittamiseen ja toinen osa sen päivittelyyn, niin temmellyskenttä kulisseissa on jäänyt ilman huomiota.

Vähiten tullaan tekemään mitään itse kriisin ratkaisemiseksi. Nyt on keskitytty parantamaan oireita. Länsimaat eivät kuunnelleet Venäjän varoituksia humanitaarisesta kriisistä puuttuessaan Libyan ja Syyrian sisäisiin asioihin. On totta, että kummassakin maassa hallintoa piti itsevaltainen diktatuuri, mutta nykyinen tilanne on vielä niitäkin katastrofaalisempi. Ja kun myönnän Venäjän tässä asiassa olleen oikeassa, niin se ei ole puolustus itäisen naapurimme muulle politiikalle.

Mutta kinastelu kriisin syyllisistä, ei suuremmin auta niitä ihmisiä, jotka tarvitsevat apua tässä ja nyt. Heidän hätänsä ei poistu sillä, että me pohdimme suurvaltapolitiikan kiemuroita ja teemme siitä yhden uuden tekosyyn olla tekemättä yhtään mitään.

Me olemme ahkerasti tuhoamassa meille niin rakasta hyvinvointivaltiota, jos sen tarjoamista eduista hyötyy joku muu kuin me itse. Emme halua välttämättä itsellemme enempää, mutta toisilta haluamme pois sitäkin enemmän. Sitä on suomalainen kusipäisyys puhtaimmillaan – ilkeää ja irrationaalista.

Voi vain kuvitella, miltä meidän järjetön vauhkoaminen tämän asian tiimoilta näyttäytyy esimerkiksi syyrialaisen, afganistanilaisen tai irakilaisen pakolaisen silmissä. Siinä hyvinvointivaltion piloille lellityt kakarat näyttävät keskisormea, kun toiset pakenevat henkensä edestä täydelliseen kaaokseen ajautuneesta maasta. Kaikki aivokapasiteetti käytetään tekosyiden ja uusien ilkikurisuuksien keksimiseen.

Vanha rock ’n’ roll -viisaus sanoo: ”Kun menestyt ja olet nousussa, niin muista olla kohtelias ja ystävällinen kaikille vastaantulijoille; sillä he ovat sinua vastassa, kun et enää menesty ja laskeudut alas.” Minua hirvittää kohdata ne ihmiset, jotka saavat nyt osansa meidän kusipäisyydestä. Toivottavasti ne positiivisemmat kokemukset ovat jääneet heidän mieliinsä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.