Puumanaiset paljastavat median ihmiskuvan

paatsy

Iltapäivälehdet ja muut klikkijournalismia sisältävät kanavat levittävät tarkoituksellisesti tiettyä kuvaa ihmisestä. Tämän taustalla ei vaikuta pohdittu tiedon välittäminen tai mikään muukaan journalistisiin hyveisiin liittyvä tahto. Se on päinvastoin räikeästi ristiriidassa näiden hyveiden kanssa. Tämä tietenkin edellyttää, että journalismilla on katsottu olevan joitakin hyveitä. Mutta ei mennä siihen tässä, vaan jatketaan aihetta.

Klikkijournalismin ihmiskuvasta käy hyvänä esimerkkinä Iltalehden juttu ”Tästä syystä Puuma-ilmiö on yleistynyt – evoluutiobiologia selittää”. On hyvin leimallista, että tätä ”ilmiötä” kommentoimaan on kutsuttu juuri evoluutiopsykologi. Aina voidaan osoittaa, että kyseisen jutun kirjoittanut toimittaja ei ole viitsinyt (ammattitaidottomuuttaan) tehdä edes yksinkertaista Google-hakua, joka olisi antanut aiheen asettaa evoluutiopsykologian tieteellisyys kyseenalaiseksi (.doc -tiedosto – sorry). Tieteellistä tai ei, mutta evoluutiopsykologin näkemykset käyvät yhteen median alakastin ihmiskäsityksen kanssa.

Millainen on tämä kuva ihmisestä? Ihminen halutaan nähdä omien viettiensä, hormoniensa ja muiden biologisten koneistojen matkustajana, jolla on hyvin vähän omaa tahtoa. Puumanais-ilmiö on varmasti totta. Tarvitsee ainoastaan vierailla kesäisin Helsingin ”Mummotunnelissa” ja ilmiö voidaan todeta todeksi. Keski-iän loppupuoliskoa käyvät naiset käyvät nuorempien ja vähemmän ikääntyneiden miesten kimppuun halpojen hajuvesiensä varustamana kuin kiimaiset kissat pistoksissa. Ja ei siinä mitään tuomittavaa ole. Antaa mennä niin kauan kuin libido vipittää elimistössä. Mutta selittää tätä ilmiötä aikaisemmalla miesten taipumuksella haalia itselleen nuorempi puoliso (koska tämä kykenee tuottamaan enemmän jälkeläisiä), on kehno yritys viedä huomio sinne minne sen ei pitäisi tässä kohdassa mennä.

Nähdä ihminen orjallisesti tiettyä koodistoa seuraavana ja vastaantottavana osapuolena on juuri sitä, mitä media haluaisi meidän kuluttajien olevan. Todellisuuden kanssa ei tarvitse olla samalla planeetalla. Vaikka viestinnän tutkimus ei edusta naiivia käsitystä viestinnästä, niin median voidaan katsoa edustavan sitä sumeilematta. Joukkoviestintä on tämän näkemyksen mukaan yksisuuntainen, jossa yleisö ottaa vastaan sen minkä media heille lähettää. Jotta tämä malli toimisi, on yleisö nähtävä yksiulotteisesti passiivisena vastaanottajana – mahdollisimman halpa input sisään ja haluttu output ulos. Niin kauan kun kaikki tämän mallin osapuolet pysyvät muuttumattomina, on perinteisen ansaintamallin (media luo peittoa, jonka se osittain antaa mainostajien haltuun) olemassaolo turvattu.

Tämä malli on tullut kehityksensä tienpäähän. Sen takia nykyinen klikkijournalismi oli keksittävä (”Uhkea Janita rohkeana – klikkaa kuvat”). Mutta se on sukupuuttoon kuolevan dinosauruksen kuolinkorahdusta. Tekohengityksellä jatkettua elämää laina-ajalla. Jopa sotakoneisto on ymmärtänyt toimintaympäristön muuttuneen. Joukkotuhoaseet ovat vaihtumassa kovaa vauhtia hybridisodankäynnin sirpalepommeiksi sosiaalisessa mediassa. Taistelu hengistä on muuttunut taisteluksi mielipiteistä ja asenteista. Se voittaa, jonka puolella ”kansan” on… koska kansa tietää.

Mediakoneiston edellyttämän kansan ei anneta tuottaa mitään tietoa, vaan kaikki kanavoidaan heille vamiiksi pureskeltuna. Tämä kanavointi edellyttää, että monimutkaisetkin asiat pyritään esittämään mahdollisimman yksinkertaisessa muodossa. Missään nimessä journalistinen päämäärä ei saa olla pohtiminen. Yksittäisen toimittajan on kirjoitettava niin yksinkertaisesti, että päätoimittajakin sen tajuaa. Keskustelu on sallittua, kunhan se käydään median omistamilla forumeilla.

Ihmiset on saatava takaisin passiivisen kuluttajan roolin äärelle. Ja tähän käytetään vanhaa kunnon subjektin muodostamisen metodia. ”Olet tällainen – lue tieteen perusteet”. Valitettavati kapitalismi on muuttanut muotoaan. On luotu näennäinen valinnanvapauden tuntu. Tässä pelissä perinteisellä medialla ei osaa eikä arpaa. Ollaanko tähän tultu vahingossa vai tarkoituksella, on toisen keskustelun aihe (todellista maaperää salaliittoteorioille – joten siihen on pakko palata toisella kerralla). Tärkeintä on ymmärtää, millainen tahto haluaa levittää sanomaa median maalaamasta ihmisestä.

En tiedä teistä, mutta minä näen tämän tahdon olevan alhainen ja halpamainen. Se on niin täynnä vihaa elävää ja toimivaa ihmistä kohtaan, että sen oman edun tavoittelukaan ei tee siitä ylhäistä ja jalomielistä. Maamme media vihaa meitä ihmisiä. Se on koira, joka puree syöttävää kättä. Miten media on voinut sekaantua näin pahasti? Siihen on hyvin yksinkertainen syy – raha. Nälkiintyneelle kelpaa ruoka kuin ruoka. Keinoja ei kaihdeta, kun napa alkaa lähestymään selkärankaa.

Mediatalot voivat näyttää paperilla terveiltä yrityksiltä, mutta tämä ”voitollisuus” on saavutettu optimoimalla yrityksen rakennetta (lue: YT ja mahdollisimman paljon ihmisiä kilometritehtaalle). Ne eivät ole voitollisia liikevaihdon kasvun ansiosta. Kaupalliselle medialle annettiin jopa tasoitusta jäädyttämällä YLEn idenksikorotus (ja YLE vastasi tähän haasteeseen omilla YT:eillä – kuka kansanedustajista kantaa poliittisen vastuun tästä?). Tämäkään ei pelastanut meitä median hyökkäykseltä. ”Puumanaisilmiö” toistuu kerta toisensa jälkeen, koska on katsottu helpommaksi keinoksi muuttaa kansaa kuin omaa liiketoimintamallia. Epäonnistuminen on takuuvarmaa… mutta se ei näytä estävän yrittämistä.

Olen tarkoituksellisesti puhunut tässä ylimalkaisesti mediasta. Tiedän, että on epämääräistä puhua näin, mutta annetaan samalla mitalla takaisin. Sekoitetaan pakkaa ja sanotaan: ”Te olette tätä!”. Ihan vain sen takia, että päätoimittajakin ymmärtäisi tämänkin kirjoituksen. Tämä ei ole hyökkäys yksittäisiä toimittajia vastaan, mutta selkeä selänkääntö heidän työnantajilleen. Kotimainen journalismi on ollut jo vuosia hävettävässä allennustilassa ja se ei jätä minua rauhaan. Me emme ole koskaan olleet ”pohjolan Japani”, mutta meistä ollaan tekemässä ”pohjolan amerikkalaisia läskejä” ja valitettavan onnistuneesti. Siitä kannamme vastuun me.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.