MTV – never heard…

moneyfornothing

Viime viikolla järjestetty surkuhupaisan maineen saanut MTV Push on lytätty kaikkialla muualla paitsi Helsingin Kaupungin elinkeinojohdossa. Kaupungin hallituskin tivaa selvitystä tapahtumasta. Tapahtuman budjetti (pdf) on täynnä epäselvyyksiä ja aika monelle on noussut mieleen: ”Kuka veti välistä?” Aika monella sormet etsiytyvät tiettyyn suuntaan, mutta ei mennä siihen.

Huomattavasti mielenkiintoisempaa on pohtia minkälaista roolia nykyinen MTV näyttelee nuorisokulttuurissa ja sen tuntijana. Ainakin keväällä julkaistussa tutkimuksessaan ”MTV Knowing Youth: Global Millennials’ Vision for the Year 2020” kanavaa julkaiseva Viacom haluaa näyttäytyä todellisena nykynuorison asiantuntijana. Tutkimus on ihan kattava, mutta aika pitkälle se sisältää sitä samaa markkinointi-tuubaa, jota saa lukea jokaisesta alan tuutista vuodesta toiseen.

Tutkimuksen mukaan maailman tulevaisuuden toivot mm. uskovat seuraaviin asioihin itsestään ja maailmasta:

 • In general, the world is a better place to be.
  No älä. Kaikki nuorethan uskovat tulevaisuuden olevan valoisa ja ihana. Palataan asiaan kolmekymppisinä, kun heillä oikeasti on rahaa kuluttaa.
 • Society is fairer and more equal.
  Kun yhteiskuntaan osallistumisesta on hyvin vähän kokemusta, niin maailma näyttäytyy helposti muutettavalta (mikä tavallaan on ihan totta), mutta kokemus kyynistää ihmisen tässäkin asiassa (valitettavasti).
 • The economy is stronger and more stable.
  Tämän uskon jakavat monet yritys- ja sijoitusmaailman edustajat. Valitettavati historia osoittaa, että näin ei ole koskaan tullut käymään. Tasapaino ja epävakaus vaihtelevat taloudessa kuten ovat aina vaihdelleet. Tästä tietenkin voidaan päätellä, että suuri osa yritys- ja sijoitusmaailman edustajista ovat henkiseltä tasoltaan teinejä (mikä selittää hyvin monen asian).
 • There is more renewable energy and less waste.
  Heh heh… kyllä minäkin tätä haluaisin, mutta en jaksa uskoa siihen… mutta hei, se otsonikerroshan oli alkanut paikoitellen osoittamaan paksuuntumisen merkkejä. Toivoa siis on… mutta tällä hetkellä ainoastaan toivoa.
 • Technology will make life easier – but it’s a double-edged sword.
  Aina on ollut ja aina tulee olemaan… seuraava!
 • The world is more peaceful and tolerant of diversity.
  Just. Milloin me ihmiset emme olisi halunneet nähdä tällaista maailmaa tulevaisuudessa?

Lopuksi tällaisissa selvityksissä yleensä selitetään, että näistä tulevaisuuden näkymistä ja toiveista huolimatta maailman pelätään muuttuvan juuri päinvastaiseksi ja niin edespäin. Näin raportin laatijat pesevät kätensä kaikista mahdollisista seurauksista.

Mutta minkälaista tietämystä MTV:n raportti nuorista välittää? Mielestäni ei yhtään mitään. Siinä luetellaan yleisiä arvoja, jotka oltaisiin voitu kirjoittaa millä vuosikymmenellä tahansa (ehkä teknologia osuutta lukuunottamatta) ja melkein mistä ikäryhmästä tahansa.

MTV ei tuota tutkimustuloksia nuorista, vaan tekstuaalista mainosmateriaalia itsestään, jossa pyritään tuomaan esille niitä arvoja, jotka vastaavat MTV Pushin kaltaisten tapahtumien rahoittavia piirejä. Mahdollinen maailma nähdään kauniina paikkana, jonka mahdollistaa nuoret kuluttajat. Harvemmalle tulee näitä raportteja lukiessa mieleen, että nämä nuoret tulevat todelliseen kulutusikään vasta kymmenen vuoden päästä.

Kun katsotaan toisenlaisia raportteja (pdf) (joihin tulee yhtälailla suhtautua varauksella) nuorille merkityksellisistä brändeistä, niin huomaamme MTV:n loistavan poissaolollaan noilla listoilla. Mutta tämä ei haittaa MTV:tä vielä muutamaan vuoteen. Kanavan tapahtumiin ja ohjelmiin sijoittavat henkilöt ovat kasvaneet MTV:n kanssa (kuten allekirjoittanutkin) ja se merkitsee heille edelleenkin paljon. Tämä on kanavan henkivakuutus. Sillä hetkellä, kun näille paikoille alkaa nousemaan sukupolven edustajia, joille MTV ei sano yhtään mitään, on kanava jo kuollut ja kuopattu. Viacom on kehittänyt tuolloin jo jotain aivan muuta… tai kuollut MTV:n kanssa.

Miksi sitten näinkin itsestään selvä asia ei mene edelleenkään kaupungin päättäjien kalloihin? Hyvin yksinkertaisesti siitä syystä, että he eivät edes haluaa asiaa ymmärtää. Kuka heistä nyt ei haluaisi toteuttaa projekteja MTV:n kanssa? Ja kuten heidän nuoruudessaankin, viulut maksaa joku muu kuin he. Tällä kertaa se ei ole äiti ja isä vaan me veronmaksajat. Ja suurin osa äänestämässä käyvistä eivät ymmärrä, että sen äänen antaminen antaa näille tolloille sen vallan, mikä heillä on.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.