Blogi-setä pohtii

Hesarin tämän päiväinen juttu ”Suomen parhaat bloggaajat tienaavat kuin lääkärit” on herättänyt otsikkonsa puolesta paheksuntaa suunnalla jos toisella. Ja onhan tuo otsikko luokattoman kehno. Mutta jatkaa samaa tasoa, mitä Helsingin Sanomilta on tottu jo odottamaan. Verkkosivulla Hesari ei edelleenkään osaa laittaa linkkejä juttuihin. Ei vaikka jutun aiheena on verkkojulkaisut.

Mutta ehkä tässä piilee se syy, miksi jotkut harvat muotibloggaajat ansaitsevat niin hyvin. He osaavat käyttää nykyistä mediaa hyödykseen. Taito, joka viestinnän ammattilaisilta näyttää puuttuvan. Vuosituhannen vaihteessa ensimmäisessä blogiaallossa (ja sorry, jos tätä kutsun ensimmäiseksi aalloksi – oli joo blogeja jo käpysodan aikaan ja siellä veteraanit tekivät sitä ja tätä, mutta suurempaan julkisuuteen blogit astuivat vuosituhannen vaihteessa… piste!) perinteisten medioiden (lähinnä lehdistön) edustajat suhtautuivat paikoitellen väheksyvästi blogeihin ja niitä kirjoittaviin henkilöihin. Näin jälkeenpäin on helppo ilkikurisesti naureskella heidän nykyiselle ahdingolleen, mutta se olisi alhaista.

Se, että joku muotibloggaaja kykenee ansaitsemaan 6000€ kuukaudessa bloggaamisellaan ei ole kohtuutonta. Nämä yksilöt omaavat taidon, josta mainostajat ovat valmiita maksamaan. Tätä taitoa ei opeteta ammattikorkeakouluissa tai yliopistoissa. Siellä ei yksinkertaisesti olla oltu enää vuosiin kärryillä, missä maailma menee. Nykyisen mediaympäristön haltuunottoa ei voi opiskella missään. Se on opeteltava yrityksen ja erehdyksen kautta. Asioita tekemällä.

Nuoret nätit naiset osaavat parhaiten puhua sille kohderyhmälle, jota he itse edustavat. Toisessa tämän päivän Hesarin jutussa ”‘Jokainen on mainosalusta’” tätä samaa ilmiötä pohditaan perinteisen markkinoijan näkökulmasta. Mainosmaailma on muuttunut. Perinteinen malli, jossa mainostaja palkkaa mainostoimiston tuottamaan heille mainonta ei ole enää niin voimissaan kuin mitä se oli vielä 10 vuotta sitten. Nykyään mainostajien (eli firmojen) tulee toimia enemmänkin julkaisijan tavoin.

Sisältö on markkinoinnin voimakkainta valuuttaa juuri tällä hetkellä. Alalla puhutaankin sisältömarkkinoinnista. Tästä on hyvänä esimerkki Coca-Cola Companyn (siis yhtiön, ei tuotteen) sivut. Perinteisen yritysjargonin sijaan sivusto on rakentunut blogin tavoin, joka kertoo tarinoita Coca-Colan maailmasta. Yritys on jopa julkaissut omasta strategiastaan manifeston videoiden muodossa.

Kun yritykset maailman suurimpien brändien takana alkavat bloggaamaan, niin kotimaisten muotibloggaajien huimat palkkiot alkavat asettua paikoilleen. Heitä ei tule verrata journalisteihin tai tiedottajiin. Heidän lähin vertauskohta on mainostoimiston huippu-copywriter. Vielä kymmenen vuotta sitten todelliselle huipulle voitiin maksaa jopa 10 000€ kuukaudessa liksaa. Hän oli niin tärkeä mainostoimistoille.

Minusta ei saa vanhaa blogi-jäärää tekemälläkään. On suorastaan riemastuttavaa, että meillä on Lilyn ja Indiedaysin kaltaisia portaaleja, jotka tarjoavat hyvän alustan muotibloggaajille. Toivottavasti tulemme näkemään pitkäaikaisia blogeja, joiden kirjoittajat elättävät itsensä bloggaamalla. Sisältötyö on muuttunut. Vanhat rakenteet eivät ole murentuneet, mutta he ovat saaneet rinnalleen voimakkaita uusia kilpailijoita. Syystäkin vanhojen tekijöiden tulee olla varuillaan. Väheksyvä suhtautuminen johtaa ennenaikaiseen menehtymiseen nykyisessä mediamaastossa. Siinä onkin kotimaisille instituutioille opettelemista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.