Journalismista

Katsoin pitkän vitkuttelun jälkeen dokumenttielokuvan Page One – Inside The New York Times. Olen ollut aina kiinnostunut journalismista. On sinänsä omituista, että en ole tehnyt päivääkään tosissaan otettavaa toimittajan työtä (olen kai sitten jonkinlainen kriitikko). Nyt taas selailen jo kellastuneita pokkareita Tom Wolfen, Hunter S. Thompsonin ja muiden New Journalism -koulukunnan teoksista. Kauhistuneena katselen dokumenttia, jossa suurten lehtitalojen johtavat kertovat, että heillä ei ole mitään keinoa pitää tutkivaa journalismia tuottavana toimintana. Se on lopetettava liian kalliina toimintana.

Suomalaisen journalismin alennustilasta olen avautunut useampaan kertaan. Mutta jonkinlaista optimismia on alkanut herätä, kun Hesarin tapaiset dinosaurukset ovat alkaneet onnistumaan uudessa mediailmastossa. Toinen ilon pilkahdus on YLE. Siellä on kotiläksyt tehty hyvin ja opittu olemaan nöyriä uuden tilanteen edessä. Kaikkein kammottavin tilanne tällä hetkellä on kotimaiset mainosrahoitteiset televisiokanavat. Ylimielinen asennoituminen tilanteeseen on kouriin tuntuvaa.

Minkälaista tulevaisuuden journalismi tulee olemaan? Onko sen kulta-aika auttamattomasti ohi vai löytyykö jokin uudistava voima, joka takaa laadukkaan journalismin säilymisen nettiaikakaudella? Aikakaudella, jossa uutisoinnista on tullut niin nopeaa, että sen perässä ei pysy kukaan… tai en ainakaan minä. Yksi mielenkiintoisimmista visioista tulevaisuuden journalistista tulee sarjakuvan maailmasta. Suosittelen kaikille Warren Ellisin käsikirjoittamaa sarjaa Transmetropolitan. Vaikka sarjakuva tavallaan vie kuvitteellisen ja traditionaalisen gonzo-journalistin tulevaisuuden super-kaupunkiin, niin siinä kyetään samalla kuvaamaan median pirstaleisuutta ehkä paremmin kuin missään ”akateemisessa” esityksessä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.