Tekijänoikeuslaki ja kansalaisaktivismi

Meille ollaan laatimassa uutta tekijänoikeuslakia, joka tekijänoikeuksien vaalimisen ohella tulee kaventamaan reilusti kuluttajien oikeuksia. Net.nyt yrittää nostaa kissan pöydälle ja asiaan kannattaa perehtyä. Jos laki menee läpi sellaisessa muodossa kuin asiasta mitään ymmärtämättömät kansanedustajat tulevat sen eteensä saamaan, niin jatkossa esim. iPodia ei kannata kuskata rajojen yli ellei kovalevy ole tyhjä. Samoin CD-levyt kannattaa ostaa ainoastaan isojen ketjujen liikkeistä, koska se halpa levy voi aiheuttaa kuluttajalle ylimääräisiä kustannuksia.

Net.nytin jutussa kehotetaan ottamaan yhteyttä omaan kansanedustajaan, jonka yhteystiedot löytyvät Eduskunnan sivuilta. SchizoBlog kannattaa samaa asiaa, koska mitä suurimmalla todennäköisyydellä Eduskunnassa työskentelevät kansanedustajat eivät kykene ymmärtämään (ja tästä minä olen 100%:n varma) seurauksien laajuuttaa ja kohtalokkuutta, jotka nyt laadittu laki sellaisenaan tulee mukanaan tuomaan.

Vihreiden kansanedustaja Jyrki J. Kasvi on kirjoittanut asiasta kirjotukset ”Kommentteja tekijänoikeuslakialoitteeseen” ja ” Mediateollisuuden kädenjälki näkyy tekijänoikeuslakiesityksessä”. Tämä ei ole mikään mainos edustajan edustaman puolueen puolesta, vaan aidosti huolestunut omakohtainen kannanotto.

Asialla on muuten kiire, sillä huomenna kansanedustajat äänestävät asiasta. Eiköhän juuri nyt ole oikea hetki kokeilla digitaalisen kommunikaation tehokkuutta suomalaisessa yhteiskunnassa.

Ottaessanne yhteyttä kansanedustajaanne kannattaa käyttää yksinkertaista ja kohteliasta kieltä. Tällä en pyri aliarvioimaan kansanedustajien älykkyyttä, mutta yksinkertaisesti ja kohteliaasti esitetty asia nousee helpommin esiin kansanedustajien sähköpostitulvasta. Kehoitan liittämään viestiin linkin Net.nytin juttuun, jotta edustaja voi perehtyä asiaan hieman tarkemmin (mikä ei siis tarkoita, että hän niin tulee tekemään, mutta onpahan ainakin tarjottu informaatiota).

[via Just Sopivasti]

7 vastausta artikkeliin “Tekijänoikeuslaki ja kansalaisaktivismi

 1. Net.nyt -linkki ei toimi. Tarkista lainausmerkit koodissa. Nyt linkki vie kyllä mbnetin sivuille, mutta antaa sisäänkirjautumissivun…

  Tykkää

 2. Netpetu,

  Korjattu. Kiitti …

  Henri,

  Mitä luultavammin aluksi poliisit eivät asiaan mitenkään puuttuisi, mutta sitten jossain vaiheessa joku virkaintoinen virkamies haluaa varoittavan esimerkin ja hommaa sakkojen päälle vielä julkisen ruoskinnan.

  Tykkää

 3. Paninkin kuin paninkin liiemmin faktoja tukimatta tunteeseen vetoavaa spostia.

  Tykkää

 4. vedänpä sanani takaisin, kannattaa tietysti aina lukea mitä on äänestetty eikä pelkkiä tuloksia.

  antakaa anteeksi. on krapula 😦

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.