Meidän Freud

drphill_muki.jpg

Uudeksi ykkösinhokikseni on noussut Dr. Phil. Inhoan hänen ohjelmaansa siinä määrin, että se on aina iltapäivisin kotona ollessani aivan pakko katsoa. Sillä saa verenpaineen nostettua oikein mukavasti …

Tänään tajusin, miksi Dr. Phil saa vereno kiehumaan. Hän on sitä, mitä Freud olisi, jos eläisi 21. vuosisadalla. Keskeisimmät freudilaisen psykoanalyysin innovaatioistahan tehtiin vieniläisten porvarisnaisten psyykkeen oireita observoimalla. Ei siis ollut mikään ihme, että Freud meni niin metsään metapsykologiassaan. Hänen tiedostamaton oli porvarisnaisen tiedostamatonta.

Mitä muuta Dr. Phil on kuin juuri tuota samaa observointia? Freudin ensimmäiset potilaat kärsivät enimmäkseen hysteriasta, jota ei nykyään juurikaan esiinny. Mikäköhän on meidän aikakautemme ”hysteria”? … Atkins dieetti?

11 vastausta artikkeliin “Meidän Freud

 1. Sanoisin että yksi aikakautemme ’hysterioista’ on hamstraaminen. Mutta eikös Atkinsin dieetti ole vain sivutuote, ei hysteria itsessään.

  Tykkää

 2. Niin. Sairaudethan ovat vain oireiden muodostamia kimppuja, joita on sovittu kutsuttavan tietyiksi sairauksiksi. Ajattelin, että tuon dieetin kutsuminen sairaudeksi olisi ollut mukavan provosoivaa … tai jotain sinnepäin.

  Tykkää

 3. Varmaankin, kun olen siinä kulman takana töissä. Mut näkee miltein päivittäin Isolla-Roballa. Sinnehän voisi pystyttää sellaisia Schizo-Janne bongauskoppeja.

  Tykkää

 4. Mulla on sama ongelma joidenkin blogien kanssa kuin sulla tuon Dr. Philin. ƒrsyttävät niin maan perusteellisesti, mutta silti on pakko lukea joka päivä.

  Tykkää

 5. Nykypäivänä hysteriaa kutsutaan masennukseksi. Sillä tuntuu voivan kuitata minkä tahansa vaivan. Se on riittävän väljä termi ja antaa tilaa keskiluokkaiselle valkoiselle naiselle päivitellä kahvipöydän ääressä vertaisryhmänsä kanssa vaivojaan. Masentunut voi olla hieman poissa tolaltaan oleva tai ympärivuorokautista valvontaa vaativa. Kuulostaa tutulta. Ehkä nykyäänkin pitäisi soveltaa samoja hoitometodeja kuin ennen, loppuis ruikutus ja vaihtuis lauluksi 😉

  Tykkää

 6. Hyvä M,

  Syvä depressio on erittäin vakava sairaus, joka vaatii pitkäaikaista hoitoa. Yleensä ihminen päätyy syvään masennukseen juuri tällaisten ”tartu härkää sarvista” asennoitumisten johdosta, jossa hälyyttäviä oireita ei osata tulkita oikein.

  Mutta siinä olen samaa mieltä, että masennuksesta on tullut hyvä tekosyy olla tekemättä mitään. Valitettavasti oikean masennuksen ja tekaistun masennuksen välinen ero on vaikeasti erotettavissa.

  Tykkää

 7. Hyvä S-J,

  Nimenomaan. Siksi kannattaisi varmaan uusia diagnosointitapoja, ettei masennuksesta tule samanlaista laajan skaalan yleistautia kuin hysteriasta. Kirjoitus ei siis ollut missään määrin vähättelyä depression vakavuudelle, vaan ivaa määritelmien väljyydelle.

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.