Generation C ja Blogosfäärin kaupallistuminen

Olenko minä ainoa, joka suhtautuu Blogilistan kaupallistumiseen pääosin myönteisesti? En näe siinä mitään ongelmallista, että jotkut yrittävät tehdä blogeilla rahaa. Edes Pirkan blogimuotoinen verkkojulkaisu ei nostata verenpainetta juuri laisinkaan.

Minä olen jo jonkin aikaa ollut näkevinäni suuria mahdollisuuksia ja nyt nuo visiot alkavat hahmottumaan konkreettisesti. Itse kuitenkin liikun aina syvemmissä vesissä (jonka takia en taida koskaan ryhtyä yrittäjäksi). Näen bloggaamisen osana huomattavasti laajempaa ilmiötä, jota on kutsuttu kontentti-sukupolveksi. Tämän ilmiön muita ilmiöitä ovat esimerkiksi tuunailu (ja muu personointi). Enää ei jonkun toisen osapuolen valmistamaa sisältöä kuluteta passiivisesti, vaan ollaan siirtymässä enemmän tuotanto-kuluttamiseen. Ehkä jossain vaiheessa ei enää puhutakaan pelkästään kulutustottumuksista. Olennaiseksi nousee kulutuksen rinnalle tuotantotottumukset.

Näin katsottuna Blogilistan kaupallistuminen on johdonmukaista kehitystä. Yhtä johdonmukaista mielestäni olisi minun rikastuminen suurisummaisilla konsulttipalkkioilla. Näin ei valitettavasti ainakaan vielä ole tapahtunut. Ehkä teoriaani pitää tältä osin vielä hieman hioa ja hienosäätää … tai sitten pitäisi ryhtyä yksityisyrittäjäksi … mutta kun minä tykkään uida syvissä vesissä … pirullinen kehä.

7 vastausta artikkeliin “Generation C ja Blogosfäärin kaupallistuminen

 1. Niinpä

  Eihän hyviä palveluita tehdä, jos ei niistä rahaa makseta. Ei välttämättä kyse ole ahneudesta, vaan siitä, että materiaali (käytännössä palvelin jne.) maksaa, samoin kuin tekijän aika (ylläpitäjä menee oikeisiin töihin viimeistään kun leipä loppuu. )

  Ihmiset vain eivät ole tottuneet maksamaan sisällöstä, pelkästään kaistasta.

  Tykkää

 2. Olemme ihan samoilla linjoilla, minäkin suhtaudun positiivisesti tähän kehitykseen.

  Ei se keneltäkään ole pois…

  Tykkää

 3. Aivan. Sitten jos jotain joltakin lähtee pois, niin saa pääoma tuntea Schizon kamalan koston … heh heh. Sinänsä on valitettavaa, että suomenkielessä sanoilla ”tehokkuus” ja ”kannattavuus” on niin negatiiviset konnotaatiot. Lähihistoria ei noiden termien kohdalta ole kovinkaan valoisa ja positiivinen. Mikä ei tarkoita, etteikö niiden kohdalla voida puhua myös ihmisläheisyydestä ja pehmeistä arvoista.

  Toivottavasti nämä minun sanani osoittautuvat tosiksi tässä lähitulevaisuudessa.

  Tykkää

 4. Allekirjoitan myös molemmat näkemyksesi, erityisesti tuon mitä kirjoitit ’kontentti-sukupolvesta’ tai do it yourself -ilmiöstä (mikähän olisi sujuva suomennos tai toimiva kattokäsite?). Nyt onkin pohdinnan ja tutkimuksen paikka: onko tässä kaiken kaikkiaan kyse aidosti ihmisiä kuluttajista tuottajiksi emansipoivasta ilmiöstä vai ainoastaan mahdollisuudesta askarrella teeseitse-tuotteiden parissa?

  Tykkää

 5. Olisiko kuitenkin Generation-N (nysväys) parempi. Kontentti on liian vahva sana käyettäväksi kännykän värikuorista ja karvanoppien seuraajista. Mitenkä olisi sukupolvi, joka tahtoo olla erilainen jotta olisi samanlainen kuin muutkin.

  Tykkää

 6. Olisiko kuitenkin Generation-N (nysväys) parempi. Kontentti on liian vahva sana käyettäväksi kännykän värikuorista ja karvanoppien seuraajista. Mitenkä olisi sukupolvi, joka tahtoo olla erilainen jotta olisi samanlainen kuin muutkin.

  Tykkää

 7. Kyllä toi kontentti on parempi termi, koska kyseessä on enenevässä määrin sisällöntuotannon lisääntyminen. Blogit ja muut sen sellaiset kanavat tulevat yleistymään yleisen tuunailun kustannuksella. Se vaan on saman ilmiön ”alkeellisempi” muoto.

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.