Nulikoiden kapina

Vanhempani ovat tällä hetkellä sairaalahoidossa. Äitini on taistellut vuosia vaikean sairauden kanssa, joka romahduttaa hänen terveytensä aika ajoin. Tällä hetkellä hänen terveytensä on taas romahtanut. Isäni ei tule toimeen kotona ilman äitini tukea. Hän on siis vuodeosastolla tavallisessa väliaikaishoidossa.

Tämä kaikki tapahtui tämän päivän aikana ja sain hoidettua vanhempani asianmiukaiseen hoitoon yhdellä puhelulla. Saan olla tästä kiitollinen Lohjan kunnalle ja siihen, että he ovat saaneet hommansa kasaan muutaman heikon vuoden jälkeen.

Olemme kiistatta huonossa taloudellisessa tilanteessa ja asialle on jotain tehtävä. Mutta hallituksen kaavailemat säästöt kohdistuvat mm. näiden ihmisten toimeentuloon, jotka tällä hetkellä hoitavat vanhempiani. Toisena vaihtoehtona olisi ollut, että olisin jättäytynyt töistä hoitamaan isääni ja työnantajani olisi ”maksanut viulut” työni jäätyä tekemättä. Se, että Sipilän hallitus kaventaa esimerkiksi sairaanhoitajien toimeentuloa, ei nosta katastrofaaliseen tilaan ajautunutta puuteollisuutta. Perinteisen puu- ja savupiipputeollisuuden ongelmat ovat niiden tarjoamissa tuotteissa; ne eivät kiinnosta markkinoita.

Perjantaina Helsingin keskustaan odotetaan jopa 100 000 ihmistä osoittamaan mieltä hallituksen koventunutta talouspolitiikkaa vastaan. Samoin ympäri maata vielä useampi osallistuu työnseisauksella tapahtumaan. Kyseessä on poliittinen mielenilmaus, ei lakko. Tätä monen on vaikea ymmärtää. Mutta lakko kohdistuu työnantajaa vastaan, poliittinen mielenilmaus hallitusta vastaan.

Se, että tämä on joillekin varsin vaikea hahmottaa ei ole mikään uutinen. Nykyinen nörttinerojen sukupolvi ei ole kunnostautunut politiikan ymmärtämisen saralla. Eikä se sitä tälläkään kertaa ole tehnyt niin. Ei mennyt kauaakaan, kun joku neropatti päätti perustaa Facebook-ryhmän ”Töissä myös perjantaina 18.9. Ja ylpeä siitä.” Ja siihen ryhmään on liittynyt yli 73 000 ihmistä. Moni ystävä ja tuttu on heidän joukossa. En tietenkään voi tietää kaikkien tarkoitusperiä, mutta nulikkamainen vittuilun maku ryhmästä jää.

Jopa Slushin ympärillä hyörivä nulikkalauma päätti lähteä oikein armeijana rikkuroimaan. Onneksi Slush instituutio sanoutui irti tästä keskenkasvuisesta idiotismista. On totta, että hallituksen toimet eivät kosketa meitä kaikkia ja joillekin yhden perjantain kestävä mielenilmaus tuo yhden päivän ajaksi sietämättömän tilanteen. Pitäisi työpaikalle päästä, työt tehdä ja sen sellaista. Mutta tässä ei ole yhdestä päivästä kyse. Yhden päivän työnseisaus ei muuta maailmaa, mutta ei se myöskään sitä kaada. Poliittinen mielenilmaus on ainoa ase, joka sillä kansaosalla on, joka hallituksen toimien kohteeksi on joutunut. Ja paremmin toimeentuleva lattea ryystävä start-up -eliitti haluaisi tämänkin keinon heiltä riistä, koska yksi helvetin perjantai ja joku AY-liike…

Jos tässä kakaroiden vähä-älyisessä nullikoinnissa olisi vain kyse heille ominaisesta aivottomuudesta, niin sen kanssa voisi elää. Siperia tulee heitäkin opettamaan. Mutta typertyneenä katson kuinka vanha roomalaisten ”divide et impera” -hallinto uppoaa nykyihmisiin. On totta, että Suomi on ollut vuosikymmeniä suoranaisesti yrittäjävihamielinen maa. Aikoinaan yrittäjä oli se, joka ei muuten työtä saanut – pohjasakkaa. Ja tämä on ollut epäreilua. Mutta väärinkohtelu on ollut systemaattista hallituksien toimesta (joissa mukana on ollut niin keskusta kuin kokoomuskin).

Yrittäjyyden maine on kohentunut viimeisten 20 vuoden aikana tuntuvasti. Ja erittäin hyvä niin. Edelleen yksityisyrittäjä tekee pitkää päivää ja hänen lomansa jäävät lyhyiksi tai olemattomiksi. En mene tässä edes eläkkeiden kertymiseen. Mutta yrittäjyys on usein valinta, ei pakon edessä tehty ratkaisu. Kun nyt julkisen puolen työntekijöiden ja tavallisten palkollisten asemaa ollaan heikentämässä, niin yrittäjien piirissä valitettavan useat hieroskelevat käsiään mutissen: ”Siinähän saavat tuntea nahoissaan”. Näin eivät kaikki yrittäjät tee, mutta valitettavan usea näyttää tekevän. Minun ei kai tarvitse piirtää sen enempää kuvan hävettävyyttä teille.

Ja näin kansa on saatu kinastelemaan keskenään. Se on helppo hallita ja kietoa talutusnuoraan. Hallitsevan eliitin ei edes tarvitse vaivautua suuremmin. Valitettavaa koko asiassa on, että osa näistä alistetuista juhlistavat omaa kahlehtimistaan suurena vapautena. En halua edes katsoa heidän korvien väliin. Luultavasti masentuisin loppuiäkseni.

Kännykkääni tuli juuri tieto, että entinen opinahjoni, Helsingin yliopisto, aloittaa massiiviset YT, jotka koskevat 1200 henkilöä. Syy näin massiivisiin säästötoimiin on hallitusohjelman rahoitusleikkaukset. Helsingin yliopisto on juuri sijoittunut korkeimmalle sijalle maailman yliopistojen rankingissa kotimaisista korkeakouluista (korkeammalle kuin Aalto-yliopisto). Kovinta kansainvälisintä kärkeä tutkimuksessa edusti Humanistinen tiedekunta. Eli yliopisto on tehnyt hyvää duunia. Tässä on palkka. Nörttinulikoiden järkeilyn mukaan yliopiston työntekijöillä ei olisi mitään oikeutta tätä vastustaa… tai jos he näitä toimia vastustaisivat, niin sitä saisi ihan vapaasti pilkata.

Kun yhteiskunta alkaa leikkaamaan ja suoranaisesti halvaannuttamaan tutkimuksen ja tuotekehityksen, niin kukaan järjellinen ihminen ei voi nähdä tällaisen yhteiskunnan tulevaisuuden olevan valoisa. Mitään kukoistusta ei voida odottaa, jos kastelu ja multa on poistettu. Asfalttipihalle voi heitellä siemeniä, mutta eivät ne idä. Piharatamo puskee läpi paksunkin asfaltin, mutta se ei suuremmin riemastuta, jos tarkoituksena on ollut kasvattaa orkideoita.

Käytän voimakasta sanaa ”nulikka”, koska tarkoitukseni on alleviivata aikakautemme aivottomuutta. Yhteiskunta on monimutkainen kokonaisuus, mutta se ei ole mahdotonta hallita. Kehoitan kaikkia katsomaan dokumenttielokuvan Inside Job (2010). Elokuvan kohta, jossa haastatellaan Wall Streetin meklaria, joka kertoo kuinka monimutkaisten asioiden kanssa finanssialan ihmiset toimivat. Hänen mukaansa siinä tapahtuu väistämättä virheitä. Tätä argumenttia hän käytti oikeuttaakseen finanssialan mainetta kiusaavan laittoman toiminnan. Kun haastattelija ottaa esille yritykset kuten Apple, Microsoft ja Oracle ja kysyy, miksi niiden edustajat eivät sorru niin usein laittomuuksiin kuin finanssialalla, niin haastateltavan ilme on korvaamaton. Ei voida sanoa, että näiden yhtiöiden toimiala olisi mitenkään yksinkertaisempaa kuin finanssialalla.

Ei ole siis mitään niin monimutkaista, jota ei voitaisi hallita, jos tahtoa riittää. Ja tämän tahdon puutteen johdosta syyttävä sormeni osoittaa nörttinulikoiden suuntaan. Käyttäkää niitä aivojanne muuhun kuin klikkien keräämiseen ja ymmärtäkää politiikkaa. Ei se niin vaikeaa ole. Poliittinen jargon on huomattavasti helpompaa kuin se, mitä te käytätte päivittäin. Purkakaa se koodisto ja ottakaa se  haltuun. Älkää spedeilkö, kuten olette viimeisten viikkojen aikana tehneet toistuvasti.

Mainokset

4 vastausta artikkeliin “Nulikoiden kapina

 1. Moi, nörttinulikka täällä.. joka ei ymmärrä politiikkaa, koska käytän aikani hyödyllisemmin. Töissä yliopistossa. Mun ja kolleegojeni perintö tahkoaa tuolla ei-yksityisyrittäjämaailmassa tällä hetkellä 5 miljoonaa/vuosi liikevaihtoa ja työllistää jo 15 ihmistä täyspäiväisesti. Yhtiö ei vielä voittoa suoraan tee, mutta keskimääräinen veronkanto suoraan Suomeen on kuitenkin n. 50ke/kk luokkaa ja välillisesti puhutaan sadoista tuhansista, koska tekeleemme kasvattaa muiden yrityksien liikevaihtoa ja työllisyyttä.

  Aikaa meni n. 10v ja tehtiin siinä jossain kohtaa n. 10 ihmisen toimesta lähes vuosi palkatta töitä.

  Mitä sinun politiikkasi on tällä aikaa yhteiskuntamme hyväksi tehnyt?

  Tykkää

 2. En oikein ymmärrä kommenttia ja kysymystä. Hienoa, jos yritys työllistää ihmisiä. Kenelläkään ei varmasti ole mitään sitä vastaan, että töitä tehdään ja niitä luodaan lisää.

  Mutta kun toisten työtaistelua lähdetään tarkoitushakuisesti pilkkaamaan ja suoranaisesti pilaamaan, niin ollaan astuttu spedeilyn alueelle. Asioista voidaan olla erimieltä ja pitääkin olla, mutta toisten laillista oikeutta taistella oman asian puolesta ei tule väheksyä ja yrittää tehdä tyhjäksi.

  Jos ei yhteisten asioiden hoitaminen (lue: politiikka) ei kiinnosta, kun parempaakin tekemistä on, niin ei varmaankaan kannata tuolloin osallistua yhteisistä asioista käytävään keskusteluun. Pysyttelee vaan siellä omien asioiden äärellä…

  Tykkää

  1. ” Ja paremmin toimeentuleva lattea ryystävä start-up -eliitti haluaisi tämänkin keinon heiltä riistä, koska yksi helvetin perjantai ja joku AY-liike…”

   Jos retoriikka on tällä tasolla ja kirjoitus ei selvästikkään ole satiiria, niin mitäpä luulet miten siihen vastataan?

   ”Ja näin kansa on saatu kinastelemaan keskenään. Se on helppo hallita ja kietoa talutusnuoraan. Hallitsevan eliitin ei edes tarvitse vaivautua suuremmin. Valitettavaa koko asiassa on, että osa näistä alistetuista juhlistavat omaa kahlehtimistaan suurena vapautena. En halua edes katsoa heidän korvien väliin. Luultavasti masentuisin loppuiäkseni.”

   Mitäpä luulet, että oma tekstisi sitten ajoi?

   ”Ei ole siis mitään niin monimutkaista, jota ei voitaisi hallita, jos tahtoa riittää. Ja tämän tahdon puutteen johdosta syyttävä sormeni osoittaa nörttinulikoiden suuntaan. Käyttäkää niitä aivojanne muuhun kuin klikkien keräämiseen ja ymmärtäkää politiikkaa. Ei se niin vaikeaa ole. Poliittinen jargon on huomattavasti helpompaa kuin se, mitä te käytätte päivittäin. Purkakaa se koodisto ja ottakaa se haltuun. Älkää spedeilkö, kuten olette viimeisten viikkojen aikana tehneet toistuvasti.”

   Ihmiset, joilla on aivot, eli me nörttinulikat, olemme huomanneet, että politiikka ei ole yhteisten asioiden hoitamista. Se on yhteisistä asioista tappelua, jossa päätös tehdään kuitekin aina vallankahvassa olevan laidan mukaan. Se on kaukana yhdessä päättämisestä tai toimivien kompromissien etsimisestä. Mutta se elää sykleissä. Sen minkä tämä hallitus vie, sen voi seuraava antaa takaisin. Siinä välissä vaikuttaminen on yleensä lähes mahdotonta. Kuten todettua, valtio ei ole kuten yritys. Tosiaan, jos yritys toimisi näin, niin se kaatuisi omaan mahdottomuuteensa alta aikayksikön.

   Sen takia nörttinulikoita ei politiikka kiinnosta. Politiikka on itse itsensä sykleissä korjaava prosessi. Siihen ei kannata koskea kuin syklin vaihtuessa.

   PS. Jos et usko, niin mietippä edellistä hallitusta, joka ei ollut mistään laidalta. Paljonko se sai asioita aikaan? Kuinka monta toimivaa kompromissia se loi?

   Tykkää

 3. Politiikka ei palaudu puoluepolitiikkaan. Esimerkiksi sosiaali- ja tiedepolitiikkaa tehdään ihan ilman puoluekirjoja. On sen kentällä puolueiden edustajiakin, mutta eivät kaikki heitä ole. Eivätkä sen kentällä toimivat vaihdu hallituksen vaihdon yhteydessä… tämä taitaa olla sinulle vähän tuntematon asia.

  Yritykset ja valtiot toimivat toisistaan eroavalla tavalla. Tämä tunnetaan taloustieteessä makro- ja mikrotalouksien välisenä dikotomiana. Sen tietää jokainen taloustieteen alkeet opetellut. Oli kuinka älykäs tahansa, niin perehtymättömyyttä sillä ei korvata.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.