Vastuuvapaus

OK. Nyt sitten Tanskan ja Norjan suurlähetystöt palavat Syyriassa. Herra MitVit sanoi jo oleellisimman asiasta. Mutta itse olen näinä päivänä pohtinut sananvapauden ja sitä seuraavan vastuun välistä suhdetta. Mielestäni eurooppalainen lehdistö on omassa sananvapaudessaan unohtanut vastuunsa. Vastuuttomuudesta ei koskaan seuraa mitään rakentavaa …

Mikä muuten on ollut Jyllands-Postenin pilakuvien tarkoitus? Ovatko ne herättäneet haluttua keskustelua? Mielestäni eivät. Ja tässä mielessä ne ovat olleet enemmän kuin epäonnistuneita. Meillä länsimaissa on ollut tapana suoda lehdistöllemme sananvapaus. Tätä on ollut monen muun kulttuurin edustajan vaikea ymmärtää. Varsinkin kun lehdistö ja laajemminkin media eivät näytä ottavan minkäänlaista vastuuta sanomisistaan. Me kansalaiset (ja samalla kuluttajat) voimme osoittaa mieltämme kukkaroillamme. Kukkaron ääntä kuunnellaan uskomattoman herkästi. Käyttäkää sitä.

Siinä SchizoBlogin viralliset pohdiskelut aiheesta …

8 vastausta artikkeliin “Vastuuvapaus

 1. Hyvä Schizo, jälkiviisaus on aina turvallinta viisautta. Minäkin pyrin aina harrastamaan pelkästään sitä. Etukäteismielipiteillä on se ikävä puoli, että niillä on vaara olla väärässä. Tosin jälkiviisaudellakin on se vaara, mutta ehkä pienempänä.

  Etkö ajattele itse mielipidettä, että muslimeilta ei voida odottaa samaa kuin meiltä ’sivistyneiltä’ ja asioitaymmärtäviltä valkonaamoilta, voidaan pitää jollakin tasolla rasistisena?

  Jäi myös hämäräksi ehdotatko, että yhtyisimme sinun kukkarokamppanjaasi olematta ostamatta polttoainetta (siis öljyä) vai tanskalaistaomisteista olutta? Tanskalaiset taitavat omista jo puolet suomalaisesta oluentuotannosta? Vai ehdotatko, että emme ostaisi sananvapaudesta nauttivia lehtiä?

  Ystävällisesti
  SH

  Tykkää

 2. Juu, ei tarvitse ostaa Jyllands Postenia. Sinänsä kyllä jonkin maan tuotteiden boikotoiminen tuollaisen jutun takia taitaa olla vain tyhmää. Tai mistä minä tiedän, ehkä se oikeasti parantaa hyvinvointia siellä lähi-idän maissa… Heh….

  Tykkää

 3. Hyvä Schizo,

  oletko itse sitä mieltä, että vastauksesi tuohon tendessimäiseen englanninkieliseen listaan oli, lievästi sanoen, kevyt.

  Tosin minulla on täydet sympatiat sinua kohtaan, nämähän ovat vaikeita moraaliasioita ajatteleville ihmisille. Toisenlaiset ihmisethän näistä vitut välittää, käyttääkseni hieman epäkorrektia ilmaisua.

  Tykkää

 4. Hanhensulka,

  Eiköhän tuo lista puhu omasta typeryydestään ihan ilman painotuksia. Ja toisaalta, henkilö joka katsoo sen olevan jotenkin ”asiallinen”, on näitä joiden näkemyksistä on turha lähteä keskustelemaan. Keskustelu on taito, joka on heillä pahemman kerran kadoksissa.

  Tykkää

 5. Suomen islamilaisen yhdistyksen järkkäämä mielenosoitus tänään Helsingissä oli mielestäni malliesimerkki siitä, kuinka tulisi toimia. Asiallinen ja rauhallinen tyytymättömyyden osoitus ilman väkivaltaa tai kahakointia. Ainoa asia, joka hieman pisti silmään oli tanskalaistuotteiden boikotoinnista kertonut kyltti, jossa luki jotain tyyliin ”te pilkkaatte profeettaa, me boikotoimme tuotteitanne” tms. Kokonaisen maan rankaiseminen yhden lehden ajattelemattomuudesta tuntuu edelleen kohtuuttomalta.

  Silti juuri näinhän tämän olisi pitänyt mennä. Fanaatikot kun yleensäkin aina vaan pahentavat asioita ja pilaavat kaiken – edustavatpa sitten aatemaailmaltaan mitä tahansa ryhmää.

  Tykkää

 6. Jyrkästi samaa mieltä: ei ole vastuullista käyttää sananvapautta sodanlietsontaan islamin ja lännen välillä. Sananvapauden nimissä julkaistut kuvat kasvattavat ääriliikkeiden kannatusta Lähi-Idässä, ja siellä niiden kannatuksen kasvu on pahin mahdollinen takaisku (myös) sananvapaudelle.

  Jyllands-Posten ei varmaan osannut ennakoida tämmöistä, mutta viime aikoina kuvia julkaisseet lehdet ovat tasan tarkkaan tienneet, miten teko tulkitaan islamilaisissa maissa ja mitä kaikkea siitä voi seurata. Ne tiesivät myös sen, että sananvapaustaistelun mahdolliset uhrit tulevat luultavasti olemaan täysin sivullisia.

  Tykkää

 7. Kuten kerroin pari päivää sitten blogijutussani Jyllands-Posten tiesi tarkoin mitä oli tulossa. Tammikuun alussa lehden edusmies siitä puhui saksalaiselle Spiegel-lehdelle ja toinen vahvisti sen olleen ”sen arvoista”. Tammikuun puolen välin jälkeen kirjoitetun jutun jälkeen mielipiteet ovat sitten muuttuneet ko. lehdessäkin. Ehkä se ei enää ole ”sen arvoista”. Linkit löytyvät jutustani.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.