Vitus et Lucia dant duo solstitia*

lucia_neito.jpg

Tänään siis vietetään Lucian päivää. Itselleni tämä päivä on aikaisemmin ollut aika merkityksetön, mutta aamulla sain tietää tyttöystäväni olleen joskus Lucia-neito. Yhdessä hetkessä aikaisemmin merkityksetön päivä alkoi merkitsemään jotain.

Pyhä Luciahan oli legendan mukaan Sisilian Syrakusassa asustanut nuori neitonen (joskus 200- ja 300-lukujen taitteessa), joka kääntyi kristinuskoon rukoiltuaan äitinsä terveyden puolesta Pyhän Agathan haudan äärellä. Legendan mukaan äiti parantui. Varakkaat myötäjäiset neito lahjoitti köyhille ja päätti pysyä neitsyeenä. Niin myötäjäisten poislahjoittaminen kuin Lucian neitsyysvalakin taisivat pillastuttaa tulevaksi puolisoksi varatun nuoren herran ja Lucia joutui tuomiolle … Tuomiona oli bordelliin prostituoiduksi joutuminen.

Kuten kaikissa pyhimyslegendoissa on tapana sattua, niin Pyhä henki tuli apuihin ja Luciaa ei voitu viedä minnekään, koska henki painoi hänet kiinni maahan. Polttaminenkaan ei auttanut, koska liekit eivät Pyhän hengen täyttämää neitoa kyenneet vahingoittamaan. Lopulta neito surmattiin tikariniskulla kurkkuun. Tätä Pyhän henki ei siis kyennyt estämään.

Hurjimman legendan mukaan Lucian kauniit silmät hurmasivat hulluuden partaalle nuoren miehen. Koska mies ei tullut tolkkuihinsa hullaantumisestaan, repi neito silmät päästään ja lähetti ne nuorukaiselle tarjottimella. Jumalahan tietenkin tykkäsi suuresti tällaisesta itsensä silpomisesta ja lahjoitti Lucialle uudet entistä kauniimmat silmät. Tästä syystä Luciaa pidetään sokeiden ja näkövammaisten pyhimyksenä …

Se, miksi Suomessa ja Ruotsissa vietetään Pyhän Lucian juhlaa vaikka maat ovat olleet protestanttisia jo vuosisatoja, on kysymys, josta en enää jaksanut ottaa selvää. Nyt kuitenkin on käynyt niin, että Lucia-neitoa esittänyt naishenkilö on myös Superchick. Onko tämä maallistumisen uusi aste vai pyhimysmyytin seuraava luku?

*Vitus ja Lucia, ne tekevät auringonseisauksen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.