Kuollut ja kuopattu?!?

Journalismin laatujulkaisu Markkinointi & Mainonta on taas kartoittanut trendejä ja pääkirjoituksessa nyt julistetaan (ruotsalaisten perässä) blogin olevan kuollut. Ei sinänsä siinä mitään, että julistaa jonkun kuolleeksi. Kyllähän tässä itsekin on välillä ollut aistivinaan jonkinlaista hiipumisen merkkejä ilmassa. Mutta pitääkö näiden journalismin irvikuvien aina tehdä heidän morkkaamisesta näin helppoa (kaikkihan me muistamme vielä sen Mediaviikon surkuhupaisan päätoimittaja-papparaisen, joka ilmaisi oikein pääkirjoituksessaan olevansa ulkona kuin lumiukko).

On se nyt kamalaa, kun Matias Erkkilä ei ole päässyt mukaan tähän blogimaniaan. Senhän täytyy juuri sen takia olla kuollut. Ja onhan Matias-setä jopa yrittänyt seurata joitakin blogeja. Ylimieliseen tapaan Erkkilä ei ilmoita yhdenkään seuraamansa blogin nimeä, vaan vetää mutkat suoraksi ilmaisemalla, että ei niistä mitään merkittävää löytynyt (lähdekriittisyyshän on ammattisalaisuus, jota ei muille – varsinkaan lukijoille – saa paljastaa).

Heittäydyn siis hetkeksi journalistiseksi pohtijaksi ja aloitan henkilöön kohdistuvalla yleistyksellä. ”Matias Erkkilä on näitä ihmisiä, jotka valittavat ettei rahalla voi ostaa onnea.” Ja tämän jälkeen osoitan oman nokkeluuteni vääntämällä vanhan kansantotuuden päälaelleen. ”Matias Erkkilä on mies, joka ei osaa shoppailla ja tämän takia hän yrittää nihiloida rahan arvon meiltä kaikilta muiltakin.”

Ja tällä kaikella ei ollut mitään tekemistä Erkkilän tai hänen kirjoitujksensa kanssa, mutta tulipahan hämättyä lukijoita ihan vain ajankuluksi. Olen siis muodollisesti pätevä kirjoittamaan pääkirjoituksia. Jään odottamaan sähköpostini täyttymistä rahakkaista työtarjouksista. Mitä enemmän saan vääristää todellisuutta, sitä parempi. [via Kasa]

13 vastausta artikkeliin “Kuollut ja kuopattu?!?

 1. Mun mielestä on hauskaa sinänsä että tulikohan pääkirjoituksen tekijälle mieleen mihin hän kirjoittaa.

  Okei, heillähän ei noita kirjoituksia esim. kutsuta bloggauksiksi vaan pääkirjoituksiksi. Mutta kyllähän tuo heidän julkaisualustansa toiminnallisuuksiltaan enemmän menee blogialustan kuin vain sisällönhallinnallisen alustan puolelle.

  Sivustolla on pääkirjoitusosiossa aikajärjestyksessä uusin kirjoitus ensin. Sivupalkissa listattuna viisi viimeisintä kirjoitusta, kommentointimahdollisuus yksittäisiin kirjoituksiin, kestolinkki löytyy, feedit, arkisto joka nimetty uutisiksi jne.

  Onko tämä nyt sitten sellainen ääni haudan takaa?

  Tykkää

 2. Hyvin dekonstruoitu, -P-.

  Artikkelin kirjoittajalle blogi ei näköjään ole tietyn tyyppisen tekniikan mahdollistama muoto. (Ja sitähän se tietenkin on, koska sisällöltään blogi voi olla mitä vain.)

  Tykkää

 3. Onko kellään btw. tallessa Markkinointi&Mainonnan alkuperäistä bloggaus… äh, pääkirjoitusta? Kun nyt sitä ainakin on vähän editoitu.

  Ja mitä Anssin juttuun tulee, edustan kai vähemmistöä. Luin sen äsken enkä sitä mitenkään huonona koe. Viihteellinen reportaasi jollaisia Kuukausiliite muutenkin julkaisee.

  Ja Janne, kestolinkitysmahdollisuus yksittäisiin kommentteihin ois ihquu.

  Tykkää

 4. Kiitos M&M vs. MV 🙂

  Kyllä se tosin oli tiedossa että M&M kirjoittaja on toimittaja, enhän muuta väittänytkään. Mutta k.o. kirjoitus on siellä luokituksen pääkirjoitus alla.

  Ja pääkirjoitus on yhtä kuin lehden linjan mukainen mielipide, EI kolumni.

  Tykkää

 5. Tämäkin keskustelu paljastaa hyvin, että aika harva media on ymmärtänyt blogien mahdollisuuden luottamuksen, keskustelun ja paremman journalismin rakentajana. Tulevina vuosina jokainen päätoimittaja ja toimitus tulee blogien tai jonkun muun tavan avulla lisäämään lehdenteon läpinäkyvyyttä ja keskustelevuutta. Tai kuihtuu pois.

  Siksi pitää pikemminkin sanoa näin: Blogit ovat vielä hoipertelevia naperoita, jotka täysi elämä edessään vasta opettelevat luopumaan vaipoistaan. Ups, mitäs tänne vaippaan tuli… no vaihdetaan… ja jatketaan kävelyn opettelua.

  Pitemmästikin jos joku jaksaa lukea:

  http://mediablogi.typepad.com/mediablogi/2005/10/blogitko_kuolle.html

  Tykkää

 6. Olisi mielenkiintoista tietää millä mittareilla blogin elossaolon intensiteettiä mitataan tai millä periaatteilla blogin kuolema voidaan todeta.

  Kaikki on suhteellista. Myös Hypetys ja Dissaaminen.

  Tykkää

 7. Erkkilän tekstissäni ei mielestäni tyhmistä ole täysin ilman asianmukaista perustelua oleva juttu sinänsä, vaan asenne että vain maksettu työ voi tuottaa laadukkaan lopputuloksen. No, itse ei ainakaan sitä pystynyt ttällä jutulla todistamaan… Blogi on kuollut, koska edelläkävijöihin kuulunut Alex Nieminen on ehtinyt loppettaa. Hmm. Kuinkakohan moni alkuperäinen paperijournalismin edelläkävijä vielä tekee asian parissa töitä? Joku ehkä haudan takaa, kuten me bloggaajat…

  Tykkää

 8. No kai sen kaikki tietää että mitä tahansa Hesarin toimitus tekee niin sen MarMai lyttää. Vähän myöhässä olivat kyllä tällä kertaa, yleensä juoru kiertää uudistuksista ja hommat ehditään lytätä aiemmin 🙂 Don’t bite the trolls, vaikka ne olisivat lehdessä. Saipahan MarMai ainakin hittejä, bloggaajat ovat aika persoja itsestään kertoville jutuille…

  Tykkää

 9. Pekka,

  Kuten postauksessani annoin ymmärtää, niin ainahan saa julistaa kuolleeksi vaikka mitä. Mutta olkoot syyt sitten mitä tahansa, niin pitää nyt ainakin yrittää perustella näkemyksensä edes jollakin tavalla. MarMain toimittaja vain osoitti olleensa aika kehno argumentoija.

  Ja mitä blogeja käsitteleviin juttuihin tulee, niin ainahan se imartelee kuin noteerataan 😉 Minkäs narisisti ja linssilude luonnolleen voi …

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.