Kun myytit murtuvat

Sunnuntain Hesarissa oli hyvä juttu Helsingin hälyyttävän huonosta yleisten wlan -yhteyksien tilanteesta. Helsinki ei mahdu Newsweekin langattomien kaupunkien listalle. Tallinna listalta löytyy.

Miten tässä näin pääsi käymään? Vastaukseksi voidaan antaa merkkiyhdistelmä ”3G”. Suomen myytti nimeltä ”wireless wonderland” on vaihtunut ”piuhan kehitysmaaksi”. Suomalainen informaatioyhteiskunta elää talutusnuorassa kuin koira.

Mielestäni oli merkittävää, että artikkeli julkaistiin Kaupunki -sivuilla. Täällä aletaan vihdoinkin vakavasti ymmärtämään, että teknologinen infrastruktuuri on aivan yhtä olennainen osa kaupungin rakennetta kuin kadut, puistot ja rakennuksetkin. Valitettavasti tässä ollaan pahemman kerran jälkijunassa.

Suomalainen ”langaton vallankumous” tarkoitti lähinnä tekstiviestien lähettämistä tai niillä Pepsi-pullon ostamista. Wau! Ihan Yhdysvalloista asiaa tultiin ihmettelemään ja sitten ei enää tehtykään mitään. Tai, no kävihän Sonera ostamassa Saksasta muutamalla miljardilla eurolla ilmaa.

Olen jo aikaisemmin ilmaissut huoleni Suomen informaatioyhteiskunnan kehityksestä. Koko tähän asti kulunut 2000-luku on osoittanut, että 1990-luvulla vallinnut tieto-taito on ollut pelkkä myytti. Yhteiskunnan päättävät tahot (niin politiikassa kuin teknologis-taloudellisessa piirissäkin) ovat täysin pihalla ”ajan hengestä”.

Ei riitä, että tehdään hienoja ominaisuuksia sisältäviä kännyköitä. Niillä pitää kyetä aidossa langattomassa informaatioyhteiskunnassa myös tekemään jotain muutakin kuin lähettämään tekstiviestin kaverille: ”Sorry. Mä tulen vähän myöhässä. Tilaa mulle tuoppi viiden minuutin kuluttua”.

24 vastausta artikkeliin “Kun myytit murtuvat

 1. Arvasin, että joku vetää jossain vaiheessa jonkun muun kaupungin esille, kun yrittää puhua valtakunnallisesta ongelmasta. Eipä tuolle Newsweekin listalle muitakaan suomalaisia kaupunkeja mahtunut. Jos siis esimerkkiä katson, niin suuntaan katseeni tuonne etelään Tallinnan suuntaan.

  Ja tämä ei tarkoita sitä, etteikö Oulun tai Lahden kehityssuunta ole erittäin tervetullutta.

  Tykkää

 2. Turku unohtui tuosta suomalaisten kaupunkien listasta. Se kyllä mainittiin Hesarin artikkelissa. Mutta silti paikallinen langattomuus ei poista sitä tosiasiaa, että valtakunnallisella tasolla digitaalista infrastruktuuria ei osata nähdä yhteiskunnan infrastruktuureiksi siinä missä muita nähdään.

  Mutta ehkäpä paikallisella tasolla tapahtuvat muutokset saavat aikaan laajempia muutoksia. Toivotaan niin ja sen takia olenkin ajatellut pitää asiasta enemmän ääntä vähän joka suunnalla …

  Tykkää

 3. Minäkin jäin ihmettelemään että miksi baaritekstiviesti ei edustaisi hyvää informaatioyhteiskuntaa.

  Tykkää

 4. Eikös professori Hannu Kari laskenut jossain vaiheessa, että olisi peittänyt koko Saksan wlan-verkolla sillä hinnalla, mitä Sonera maksoi 3G-toimiluvasta…

  Tykkää

 5. Eihän minkään tarvitse kehittyä mihinkään välttämättä, jos aivan äärettömyyksiin lähdetään. Mutta jos katsotaan tätä makrotaloudellisesta näkökulmasta niin on turha valittaa 10 vuoden päästä miksi kukaan IT/innovaatio-työläinen ei viihdy Suomessa, kun pitää mennä ulkomaille nauttimaan uusimmasta teknologiasta (nimenomaan työnteon merkeissä). Sekä se, että Suomi ei ole mobiililaitteiden kärkimaa enää tänäpäivänäkään ei edesauta ainakaan Nokian pysymistä Suomessa.

  Vaikka tällä hetkellä ei WLAN-teknologian hyötyjä nähdäkään heti, niin se avaa monille erilaisille palveluyrityksille ovia kehittää uusia innovaatioita ja nuo innovaatiot luo työpaikkoja. Tämä ei tietenkään ole mikään WLAN verkkoja ajava syy, mutta huomioonotettava asia kuitenkin.

  Tykkää

 6. Suomeen on tietääkseni tulossa valtakunnallinen langaton tietoverkko vapautuneelle NMT-450 taajuudelle. Sen kaistanleveydestä, tekniikasta tai toteutumisaikataulusta en tosin tiedä, mutta se on aikanakin edennyt operaattorien kilpailuttamiseen saaakka.

  Tykkää

 7. Tuo baaritekstiviestin hyvänä pitäminen kertoo juuri siitä 1-to-1 -mallista mihin tekstiviesti on mitä oivallisin. Kokeilkaapa tekstiviestillä saada aikaan samanlaista yhteisöllisyyttä kuin mitä Blogilista (entinen Pinserin lista) on saanut aikaan. Kommunikaatio on muutakin kuin tekstiviestejä, puheluja ja sähköposteja.

  Nykyinen suomalainen kännykkäkeskeinen ajattelutapa ei kommunikaatiolla juuri muuta näytä näkevän. Mielestäni tämä on erittäin typistetty näkökulma. Miten olisi sellainen vaihtoehto, että kaveria vaivaamisen sijaan olisi ottanut yhteyttä baaritiskin virtuaalideskille ja tilannut sieltä juuri sitä olutta mitä haluaa ja kaverille lohdutukseksi vielä hänen suosikkiaan pöytään siksi aikaa kunnes itse saapuu paikalle.

  Mitä taas tuolle NMT-450 taajuudelle kuuluu, niin mitä suurimmalla todennäköisyydellä kilpailuttamisen voittanut operaattori ryssii koko homman ja sen päälle pyytää siitä niin kovaa ylihintaa, että se ei mene kenelläkään kaupaksi. Senkin voisi toteuttaa julkisilla varoilla ja pyytää siitä pelkästään kuluihin menevä maksu.

  Tässä jokaisen julkisten varojen hyötykäyttöä pelkäävän on turha nostaa verenpainetta. Nykyisin Suomessa vallitsee niin kova liberalistinen tendenssi, että kaiken annetaan mennä vapaasti päin persettä, kunhan sen vain toteuttaa jokin markkinavoimiin kuuluva taho.

  Tykkää

 8. Yht’äkkiä huomasin, etten lukenut tuota baaritiskiesimerkkiä oikein kunnolla..

  Joka tapauksessa, jos palveluihin katsotaan, niin en usko että wlanin myötä tarjonta olisi kovinkaan paljon parempi. Ainakaan vielä, kaupallisten palveluiden tarjonta wlanin kautta on ilmeisesti aika vaikeata.

  Tykkää

 9. Ei kaupallisten palveluiden tarjoaminen ole yhtään sen vaikeampaa kuin mitä se on netissä. Sehän on pääsykanava nettiin …

  Tykkää

 10. Kaupallisten palveluiden tarjoaminen WLANin yli vaikeaa? Ai kuten Amazon? 😀

  Kyse ei ole siitä, että WLAN ja 3G olisivat toistensa kilpailijoita. Ne ovat osittain päällekkäisiä ratkaisuita, mutta eivät kokonaan toisiaan peittäviä. (Ja SMS:hän ei ole 3G-spesifinen ratkaisu, sehän toimii mainiosti jo ihan perus-GSM:llä).

  Ongelma on siinä, että pelkkään 3G- ja kännykkäkehitykseen panostaminen tai luottaminen on huono idea. WLAN tuo erilaisen pelikentän, jossa lupaa ei tarvitse käydä kysymässä operaattorilta, ja jossa käyttäjää ei laskuteta bittien mukaan. Sillä pelikentällä on tilaa pienemmillekin pelaajille keksiä uusia juttuja.

  Pidempi kommentti blogissani: http://www.ecyrd.com/ButtUgly/Wiki.jsp?page=Main_blogentry_310505_1

  Tykkää

 11. Yhteydenjakaja,

  Se, että tuota ei yrittäjien (kahviloiden pitäjä yms.) eivät ole olleet yhtä aktiivisia kuin Rapakon takana, kertoo jotain suomalaisten todellisista IT-valmiuksista. Myös 1990-luvulla vallalle päässeellä ahneudella ei näytä olevan loppua … ei sitten millään.

  Vieläkään ei ymmärretä sitä, että joskus kannattaa jotain tarjota ilmaiseksi.

  Tykkää

 12. Niin no joo… kirjoitit Amazonista esimerkkinä ja se on tietysti kaupallinen…

  Mutta noin yleisemmin: yrittäjä tietenkin katsoo asioita voiton tekemisen näkökulmasta. Ilmaisen yhteyden tarjoamisen bisneskeissi on usein vähän hämärä: kyllä sitä mielellään perustellaan entusiastien puolelta lisääntyneellä myynnillä, mutta todistettuja keissejä on sitten vaikeampi löytää. Voi kyllä olla että niitä onkin.

  Kuntien puolelta ilmainen wlan on kinkkinen juttu sitten mm. kilpailumielessä. Ilmeisesti ei kuitenkaan ihan kauhean kinkkinen, kun kerran useammissa kaupungeissa verkkoja on punottu.

  Tykkää

 13. Kolmas vaihtoehto ovat erilaiset ”community-built” -verkot, joissa siis löyhä yhteisö rakentaa verkon periaatteella ”saat käyttää tätä, jos annat oman tukiasemasi muiden vapaaseen käyttöön”. Tämänhän sovellus esimerkiksi Oulussa oleva verkko on – ei se ole vapaa kaikkien liittyä, vain niiden, joilla on oikeus käyttää jonkin osallistujaverkon verkkoa. Tosin turisteille on kai jokin kuponkisysteemi käytössä.

  Tykkää

 14. 770 on mun seuraava ostos. En käytä sitä kuitenkaan wlanin kanssa vaan 3G:n kanssa bussissa ollessani (tai siis ensiksi joutunen tyytymään EDGEen)..ƒhäkutti siis sinne!

  Amazon esimerkki on siitä huono, että mielestäni S-Janne perää jonkinlaista innovativaisuutta.

  Minun melestäni sellaista ei ole se, että Amazonista pääsee tilaamaan milloin ja missä vaan. Ainakaan tällaistä rakennelmaan ei pelkästään tuon mahdollistamiseksi mielestäni pidä rakentaa yhteikunnan varoin, kun muussa joudutaan jo

  säästämään.

  Pitää olla enemmän lisäarvoa koko yhteiskunnalle/kansantaloudelle.

  Tykkää

 15. WiFi

  There’s a lot of good discussion going on at the moment in the Finnish blogosphere about Wireless Internet and its uses. Schizo-Janne wrote about his dislike for the fact that Finland is not doing enough to stay in the lead of technological innovation….

  Tykkää

 16. son suunniteltu vain oikeakätisten käyttöön? = nappulat jää kirjoittavan käden alle, ainakin. vitsi, olisi varmaan aika näppärä laite.

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.