Henkisen lättäjalkaisuuden destruktio

Näköjään Helsingin Sanomien sunnuntai-sivutkin antavat panoksensa kansallisen itseruoskinta- ja latistamiskampanjaan. Naistenpäivän postaukseni otti jo hieman kantaa tähän ilmiöön. Tänäänkin jutun kohteena olivat naiset (Saska Snellmanin ja Anna-Stiina Nykäsen feministi jutut). Itse en lähde ottamaan kantaa feminismi-keskusteluun. Mutta mistä tämä ”suomalaisten heikko itsetunto” keskustelu on taas pujahtanut mediaan? Eihän siitä ole kuin muutama vuosi, kun meillä oli Nokia ja ruotsalais-paroilla vaan joku Ericsson. Suomalaiset saivat olla ylpeitä itsestään ja puhuttiin siitä, kuinka me voimme kulkea selkä suorana Euroopassa.

Minä sain kasvatuksen 70- ja 80-luvuilla. Tuolloin suomalaisten huono itsetunto kuului vakio mantroihin ”on lottovoitto syntyä Suomeen” ja ”Suomi on pohjolan Japani” kanssa. Kaikki yhtä ja samaa paskaa. Kekkonen on kuollut ja kuopattu. Yrittäkää nyt jo tajuta se.

Varsinkin sen voisi jo tajuta ne akateemisen maailman sisällä kulttuuriamme terrorisoivat henkisen lättäjalkaisuuden dinosaurukset, jotka suoltavat edelleen 2000-luvulla samoja lausuntoja kuin 20 – 30 vuotta sitten. Ehkä yliopiston uusi palkkausjärjestelmä poistaa yliopistojen käytäviltä haahuilemasta lopullisesti nuo intellektuaaliset syöpäpesäkkeet.

Suomalaisen kulttuurin ikonit ja kliseet tarvitsevat destruktiota. SchizoBlog aloittaa oman kampanjansa 2000-luvun suomalaisen kulttuurin puolesta haukkumalla muinaisjäänteitä seuraavilla sloganeilla:

  • ”Suomalaisten huono itsetunto on Kekkosen propaganda-koneiston salaliitto suomalaisia vastaan”
  • ”Alvar Aalto oli huono arkkitehti ja muotoilija. Ja hänen huonoimmat tuotoksensa sijaitsevat Helsingissä ja suomalaisten sisustusliikkeiden hyllyillä”
  • ”Kalevala on tökerö huijaus”
  • ”Sibeliuksen musiikilliset saavutukset kalpenevat HIM:n saavutusten rinnalla”
  • ”Maaseutu on perseestä!”
  • ”Lähiöromantiikka on suomalaisen orjamoraalin puhtain ekspressio”
  • ”Mäkihyppy, hiihto ja jääkiekko ovat urheilulajeina merkityksettömiä”

Ja kyllä. Tämä oli provokaatio …