Finland ‹ber Alles

Olen mielenkiinnolla seurannut sivusta Marginaalin Pöyry-sotaa, johon virkavalta on sekaantunut pahemman kerran. Oulun poliisin toimintaa voidaan pitää vähintäänkin arvelluttavana, jottei jopa virkarikkeen täyttävänä valtuuksien ylittämisenä (en siis tätä väitä tapahtuneen, mutta epäilen asiaa). Butt-Ugly kaimani kirjoittaa varsin hyvin siitä kuinka virkavalta liikkuu epämääräisellä alueella.

Minäkin haluan selkeän ja yksiselitteisen selvityksen miten Marginaalin Jani joutuu Verkkotunnuslain 11ß:n nojalla poistamaan Pöyryä koskevat kirjoituksensa verkkosivuiltaan. Pykälä kuuluu seuraavasti:

11 ß
Verkkotunnuksen sulkeminen

Viestintävirasto voi sulkea verkkotunnuksen enintään yhden vuoden määräajaksi, jos:

  1. poliisi- tai syyttäjäviranomainen on pyytänyt tunnuksen sulkemista sen vuoksi, että on todennäköisiä syitä epäillä verkkotunnusta käytettävän rikoksen tekemiseen;
  2. tunnusta varten ei ole toimintakuntoisia nimipalvelimia tai sen muut verkkotekniset määrittelyt ovat jatkuvasti tai olennaisesti 5 ß:n 2 momentissa tarkoitettujen Viestintäviraston määräyksen vastaisia, eikä puutetta ole Viestintäviraston kehotuksesta huolimatta korjattu;
  3. on todennäköisiä syitä epäillä, että tunnus on siirretty toiselle ilman tunnuksen haltijan tai suojatun nimen tai merkin haltijan suostumusta, ja tämä pyytää tunnuksen sulkemista, eikä siirronsaaja kahden viikon määräajassa esitä hyväksyttävää perustetta oikeudelleen;
  4. on todennäköisiä syitä epäillä, että tunnus on suojattu nimi tai merkki, ja nimen tai merkin haltija pyytää tunnuksen sulkemista, eikä tunnuksen haltija kahden viikon määräajassa esitä hyväksyttävää perustetta oikeudelleen; tai
  5. on todennäköisiä syitä epäillä, että tunnus on suojatun nimen tai merkin johdannaisnimi tai -merkki ja se on hankittu ilmeisessä hyötymis- tai vahingoittamistarkoituksessa, ja nimen tai merkin haltija pyytää tunnuksen sulkemista, eikä tunnuksen haltija kahden viikon määräajassa esitä hyväksyttävää perustetta oikeudelleen.

Viestintävirasto voi pyynnöstä jatkaa määräaikaa painavasta syystä. Viestintäviraston on viipymättä palautettava tunnus fi-juureen, kun peruste tunnuksen sulkemiselle on poistunut.

Poliisin toiminnan epämääräisyyttä alleviivaa lain esilleottaminen lukematta lain pykälää 2:

2 ß
Soveltamisala

Tätä lakia sovelletaan Internet-tietoverkossa Suomen maatunnukseen päättyviin verkkotunnuksiin (fi-maatunnus) ja verkkotunnushallintoon sekä verkkotunnushakemusten välittämiseen.

Marginaali niminen blogi toimii osoitteessa http://www.mummila.net/marginaali/. Minä en ainakaan näe URLissa .fi -päätettä. Miten siis Verkkotunnuslakia voidaan soveltaa siihen? Ja epämääräisyys korostuu entisestään, kun katsoo lain sovellusaluetta. Sehän määrittelee, milloin verkkotunnus voidaan virkavallan toimesta poistaa käytöstä. Laki ei siis koske lainkaan verkossa julkaistun materiaalin poistamista.

En ota kantaa kunnianloukkaussyytteeseen millään muotoa, mutta virkavallan toiminta kyseisen tapauksen hoidossa on ollut ainakin minun saamien tietojeni mukaan asiantuntematonta, tökeröä ja julkaistun sähköpostivaihdon perusteella ylimielistä. Mielestäni tällainen toiminta ei kuuluu 2000-luvun Suomeen ja sisäministeriön tulisi puuttua asiaan sen vaatimalla vakavuudella. Tämä on huolestuneen kansalaisen kannanotto kyseiseen tapahtumien sarjaan.

Tässä olisi muuten blogosfäärillä paikka nostaa häntä pöydällä. Koska asiasta kuolleeksi vaikeneminen on varmasti keino, jota virkavallan edustajat pyrkivät toteuttamaan, jos liian vaikeita kysymyksiä aletaan heille esittämään.

Yksi vastaus artikkeliiin “Finland ‹ber Alles

  1. Rikosilmoitus on tehty. Mutta tässähän poliisiviranomainen ei ole pyytänyt tunnuksen sulkemista, vaan materiaalin poistamista verkosta. Samoin virkavallan on vaikea pyytää kansalaista noudattamaan .fi -päätteisiä sivuja koskevaa lakia .net -päätteisellä sivulla.

    Kunnianloukkaussyytteeseen en siis ota kantaa puolesta enkä vastaan. Se ei minua kiinnosta pätkääkään, vaan virkavallan toiminta kyseisessä tapauksessa. Kansalaisella on oikeus kysyä ja tietää, minkä lain nojalla häntä pyydetään jotain tekemään. Jos virkavalta ei osaa itsekään lakia, niin miten se voi sen noudattamista valvoa?

    Tykkää

Kommentointi on suljettu.