Parhaat Sci-fit

Guardian on pyytänyt muutaman tiedemiehen listaamaan parhaat Sci-fi -elokuvat. Ykkösenä on ansaitusti Ridley Scottin Blade Runner. Se ei ole ainoastaan hyvä sci-fi -elokuva, vaan yksinkertaisesti yksi kaikkien aikojen parhaista elokuvista. [via Slashdot]

Valitettavasti Blade Runnerin DVD-boxi on jumiutunut lakisotkujen takia jonnekin julkaisuyhtiön pöydälle. Voi olla, että sitä ei koskaan tulla julkaisemaan. Sääli, sillä boxi sisältää kokonaan uuden version elokuvasta (Ridley Scottin mukaan lopullinen versio) ja muuta sälää.

Ja koska nyt listaamisen makuun päästiin, niin annetaan tässä nyt omat Sci-fi -suosikkini (ja tässä kohdassa termi tulee ymmärtää aika laajasti)

 • Blade Runner
 • Clockwork Orange
 • Empire Strikes Back
 • Alien
 • Tetsuo: The Iron Man
 • T2: Judgement Day
 • Alien3
 • The Fifth Element

Listalta puuttuu Matrix, koska ne jatko-osat pilasivat ensimmäisen. Ei sitä enää kehtaa katsoa. Star Wars on myös aika pahasti katkolla seuraavan jakson myötä. Jos se osoittautuu niin surkeaksi kuin kaksi viimeisintä, niin pitää todellakin pistää alkuperäinen trilogia hyllylle vuosiksi, jotta pettymyksen aiheuttava inho elokuvia kohtaan laantuu ja niitä voi taas katsoa itsenäisinä teoksina.

Samoin kaikki Trekkarit saavat pettyä, koska en ole koskaan ymmärtänyt koko hommaa. Joo. Kivittäkää kuoliaaksi, mutta omasta mielestäni Star Trek on tosi boring ja ne elokuvat vasta kyllästyttäviä ovatkin. Sarjan parhaat jaksot olivat ne, jotka alkuperäinen käsikirjoittaja kirjoitti pilvi- ja happopäissään.

14 vastausta artikkeliin “Parhaat Sci-fit

 1. Oho! Joku muukin pitää Tetsuosta 🙂 Erinomaisia leffoja kaikki. Paitsi, ahem, ”kellopeli”. Minen koskaan ole jaksanut katsoa sitä alusta loppuun.

  Tykkää

 2. Herran jestas!! Kellopeli appelsiini on kuulunut jostain 11-vuotiaasta asti mun lemppareihin. Kukaan kaveri ei sitä nuorena ymmärtänyt, mutta meikäläiselle se iski aivan täysiä. Olen valitettavasti nähnyt leffan sen verran monta kertaa, että sitä ei enää voi katsoa vähään aikaan. Olen myös lukenut kirjan ja nähnyt näytelmän.

  Tykkää

 3. J-Ko,

  Gattaca ja Starship Troopers eivät nyt yllä minun listallani kovinkaan korkealle. Samoin vanhemmat Sci-fit eivät jaksa innostaa. Paitsi 50-luvun sekoleffat. Niitä voi katsoa Camp-hengessä aina silloin tälloin.

  Mitä taas Aliensiin tulee, niin se on tietenkin ihan hyvä rätätätätä-pätkä, mutta ei niin hirveästi minun makuun. Kolmas osa oli vaan niin hieno. Ykköstä on paha mennä voittamaan.

  Mutta kaikki Alienit ovat hyviä jo senkin takia, että se otus on niin herttainen ja aivan väärinymmärretty. Ei se mikään peto ole. Se on ihana …

  Tykkää

 4. Mutta missä on Brazil?

  Ja kyllä, Janne, vanhoista leffoista esimerkiksi The Day Earth Stood Stilliä ja Forbidden Planetia jaksaa katsoa muutenkin kuin sekoilumielessä.

  Tykkää

 5. Muistikuvat Tetsuosta ovat hieman hämärät, en kuitenkaan sitä Top-listalle laittaisi.

  Alien 3 on selvästi aliarvostettu leffa, mahtuu munkin listoille.

  Tykkää

 6. Henri,

  Shoot me!! Mä en ole nähnyt Brazilia. Se on ollut hankittavien/katsottavien elokuvien listalla vaikka kuinka ja kauan. Tiedän elokuvan legendaarisuuden ja tiedän, että yleissivityksessäni sen takia on valtava aukko. Yritän parantaa tapani ja katsoa kyseisen elokuvan tässä jossain vaiheessa.

  Tykkää

 7. Minulle tärkein scifipätkä koskaan on 2001: A Space Odyssey. Tai ehkä se on se maailman paras leffa, ehkäpä.

  Tykkää

 8. Avaruusseikkailu on Jannelle aivan liian hidas ja oidipaalinen. Sehän haluaisi päästä vehtaamaan valomiekalla ja näyttämään keskisormea father figureille. Mieleen palautuukin retinaalinen kuva Dilemman bileistä 90-luvulta…. 😉

  Cronenberg on kyllä aivan ylivoimainen ruumiinaukko-kurko.

  Tykkää

 9. Avaruusseikkailu on Jannelle aivan liian hidas ja oidipaalinen. Sehän haluaisi päästä vehtaamaan valomiekalla ja näyttämään keskisormea father figureille. Mieleen palautuukin retinaalinen kuva Dilemman bileistä 90-luvulta…. 😉

  Cronenberg on kyllä aivan ylivoimainen ruumiinaukko-kurko.

  Tykkää

 10. Hyvä Poppy,

  Et olisi oikeampaan voinut osua. Enkä myöskään diggaa mistään father figureja etsivistä. Siksi Luke Skywalker on aina näyttäytynyt nynnyltä nysvääjältä. Yoda on kova sekä Chewbacka (vai miten sen karvaturrin nimi nyt kirjoitettiinkaan).

  Tykkää

 11. Olen samaa mieltä Henrin kanssa, hyviä vanhoja sci-fi leffoja on todella paljon, joissa oikeastaan itseäni ainoastaan lavastus ja puvustus välillä tökkäisee.

  Leffat kuten The Omega Man, Soylent Green ja mainittu The Day the Earth Stood Still maistuivat ainakin itselleni erittäin hyvin.

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.