Kopionsuojaus my ass

Totta kai tässä käy juuri näin. Monta kuukautta odotettu uusi Teddybears Sthlm albumi on kopioinnilta suojattu paketti. Ja tietenkin levystä (joka muuten ei ole CD, koska CD standardiin ei kuulu mitkään suojaukset) tulee maksaa täysi hinta. En maksa. Minä haluan kopioida suosikki levyni duunin koneelle, jossa voin niitä sitten luukuttaa työnteon ohella. Kopioinnin estävästä levystä maksan korkeintaan puolet tavallisen CD:n hinnasta.

Muutenkin paljon parjattu ja pelätty DMCA (Digital Millennium Copyright Act) ei saanut vieläkään lievennyksiä fair use -periaatteen mukaisesti, joka mahdollistaisi kohtuullisen kopioimisen.

Kannattaa muuten tutustua Lawrence Lessignin viimeisimpään teokseen Free Culture, joka osoittaa esimerkiksi kuinka elokuvateollisuus rikkoi alkuaikoinaan räikeästi tekijänoikeuksia. Syy siihen, että elokuvateollisuus muutti itä-rannikolta Kaliforniaan selittyy sillä, että Kaliforniassa sen ei tarvinnut maksaa patenttimaksuja Edisonille. Ja nyt tämä samainen teollisuuden haara on kovaäänisimmin vaatimassa rajoituksia kuluttajan oikeuksiin.

Veikkaukseni on, että järki ei voita tässäkään tapauksessa.

2 vastausta artikkeliin “Kopionsuojaus my ass

  1. Kuulin juuri tänään X3M:iltä teddyjen uusimman ja oli kyllä hyvää kamaa tämä uusikin. Kyllä ne ruottalaiset osaa!

    Tykkää

  2. Mä en kyllä pitänyt siitä niiden uudesta video/sinkkubiisistä. Rock N’ Roll High School oli parempaa tavaraa. Mutta toisaalta, kyllä hyvä bändi saa anteeksi yhden huonon biisin.

    Tykkää

Kommentointi on suljettu.