Medialukutaito ja lähdekriittisyys

Blogeista on alettu kiistelemään oikein Euroopan parlamentin tasollakin. Itse olen jo pidemmän aikaa ihmetellyt näitä ”huolestuneita virkamiehiä”, jotka pelkäävät ihmisten kadottavan nykyisessä informaatioavaruudessa suuntavaistonsa täysin. Tämän johdosta nykyiselle ”viidakon laille” tulee tehdä nopeasti jotain. Onhan se kamalaa, että ihan kuka tahansa voi julkaista ”tietoa” Internetissä. [via M eli SchizoBlogin agentti Br¸sselissä]

Onkohan näillä huolestuneilla tullut koskaan mieleen, että heillä taitaa olla hivenen yksinkertaistettu kuva ihmisestä informaatioyhteiskunnassa? Ehkäpä nämä huolestuneet ovat näitä moukkia, jotka ottavat kaiken kirjoitetun tosissaan ja eivät osaa käyttää lähdekriittisyyttä. Itse katson medialukutaidon ja lähdekriittisyyden olevan keskeisiä informaatioyhteiskunnan kansalaistaitoja, joita ihmiset osaavat käyttää paikoitellen ällistyttävän nerokkaasti etsiessään omaa paikkaansa informaatiotilassa.

Yksi 90-lukulaisimmista termeistä oli ”infoähky”, jonka kehittäjä taisi olla todellinen informaatioajan uusavuton. Nämä samat infoavuttomat näyttävät olevan jatkuvasti huolestuneita esimerkiksi blogien tuomasta epävarmuudesta. ”Mihinkään ei kohta voi luottaa!”. Onko koskaan voinut luottaa oikeasti yhtään mihinkään?

Informaatioyhteiskuntalaisen eksistenssi makaa epävarmuuden päällä (ja kyllä … tässä voidaan aistia pientä sartrelaisuutta … mutta vain pientä). Mitään ulkopuolista koordinaatistoa ei ole, jonka pohjalta voisi seilata (missä kulkee Internetin rajat?). On vain mentävä jollekin sivulle ja lähdettävä siitä eteenpäin. Vain typerykset luulevat, että Internet on Google tai Yahoo! – Ja näitä typeryksiä riittää.

9 vastausta artikkeliin “Medialukutaito ja lähdekriittisyys

 1. Hyvä Ville,

  ”90-lukulainen” ei tarkoita ”90-luvulla keksitty”. Ja kyseessähän oli ”infoähky” ei ”informaatioähky”. Luetaan mitä on kirjoitettu eikä vain lueta sitä, mitä halutaan lukea …

  Tykkää

 2. Jumakeukka onhan tää ny ihan kauheeta nääs. Ei ennen tollattii plokeja kukaan koskaan puhunu perättömiä tai kertonnu juaruja sanomatta mistä ne oli kuullu, eikä ainakaan kukaan yrittäny piilomainostaa mitään missään.

  Tykkää

 3. Hyvä kaima,

  Jos nyt jostain 90-luvulla kotimaisessa keskustelussa keskusteltiin asian tiimoilta niin ”infoähkystä”. Pitää ottaa huomioon, että sanojen tietyillä pikkueroilla on erittäin merkittävä merkitysvivahde, joita tässä blogissa viljellään jatkuvasti. Sanojen kontekstissa oleva ekstensio voi vaihdella suurestikin sanojen sanakirjan tarjoamasta ekstensiosta. Meikäläinen ei tuota sanakirjaekstensiota suuremmin jaksa kunnioittaa …

  Tykkää

 4. Mikäli nyt asiasta edes kannattaa kinastella, info on mielestäni lyhenne sanasta informaatio. Näin ollen infoähky = informaatioähky.

  Semantiikalla on merkitystä, mutta turhaan saivarteluun ei kannata sortua.

  Tykkää

 5. Itsekin ymmärrän asian juuri näin… eli infoähky = informaatioähky. Ja toisin kuin kaima 1 tuossa entryssään kommentoi, itse pidän infoähkyä varsin todellisena ja jopa vaarallisena asiana, josta kärsiminen ei edes korreloi uusavuttomuuden kanssa. Liiallinen informaatiotulva eriyttää ihmisen todellisuudesta, tavalla tai toisella. Liiallinen info (oli se sitten validia informaatiota tai silkkaa piilomainospaskaa) turruttaa aistit ja ymmärryksen, ja loppujen lopuksi ihmisillä alkaa olla hankaluuksia erottaa todellisuus… epätodesta. Mediakasvatus auttaa, mutta ei loputtomiin.

  Itse olin hiukkasen jo hukkua infotulvaan. Ihminen kaipaa hiljaisuutta, rauhaa… aikaa miettiä ja muodostaa mielipiteitä. En usko että ihmiset osaavat enää rauhoittua.

  Entry näyttää ja tuntuu kovin erilaiselta, jos ei seuraa viitelinkkiä.

  Tykkää

 6. Janne,

  Itse kyllä nyt korjaisin esim. lauseen ”Liiallinen informaatiotulva eriyttää ihmisen todellisuudesta, tavalla tai toisella.” seuraavasti: ”Liiallinen informaatiotulva eriyttää jotkut ihmiset jostakin todellisuudesta, tavalla tai toisella.”

  Se, että jollakin on vaikeaa ei tarkoita sitä, että kaikilla on vaikeaa ja että kaikkien vapautta sukellella informaation valtameressä pitäisi rajoittaa. Tietenkin me voimme aina haikailla maaorjuuden aikakaudelle palaamisesta, mutta kovin moni ei tätä varmaan haluaisi.

  Eli jos jollakin on hahmotusongelmia nykyisessä informaatioavaruudessa, niin tämä ei ole riittävä syy koko informaatioavaruuden rajoittamiseksi. Väärä induktiivinen yleistys johtaa hyvin usein aika fasistisiin ratkaisuihin … Ja sitten on tuo todellisuus kysymys. Kuka nyt sitten vieraantuu mistäkin todellisuudesta? Kenen todellisuus on todellisin?

  Tykkää

 7. En tietääkseni puhunut minkään rajoittamisesta, fasismista puhumattakaan. En näe asiaa samasta suunnasta kuin sinä. Sananvapautta ei kannata sotkea informaatioähkyyn, ne eivät ole samoja asioita. Tai ovat, jos haluaa tarkastella asioita siitä vinkkelistä.

  Mitä tulee lauseeseeni… puhumalla vain ”joistakin” ihmisistä vähätellään asian vakavuutta. Yleistys on mielestäni varsin pätevä. Mikä hyvänsä oppiva järjestelmä (jonka absorbtiokyky on suunnilleen rajallinen) turtuu liiallisiin ärsykkeisiin. Ei ns. näe metsää puilta.

  Mutta mitäpä näistä väittelemään. Saivartelulla saa vain ajan kulumaan.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.