Information Wants To Be Free …. And Expensive

Kuukausittaisen 10 gigan raja meni sitten taas rikki. Ja taas kilahti serveritilan tarjoajalle 8 euroa rahaa automaattisen nollauksen ”tekemisestä”. Mahtavaa …

Jokainen informaatioyhteiskunnan ja -liikkeen alkeet tunteva henkilö tuntee myös hakkereiden ja muiden intoilijoiden sloganin ”Information Wants To Be Free”. Slogan kuuluu ns. ”hakkerietiikkaan”, jonka vanhempi muoto löytyy kirjattuna Steven Levyn teoksessa Hackers: Heroes of the Computer Revolution. Valitettavasti kovinkaan moni näistä ”tietokonevallankumouksen” esitaistelijoista ja heidän jälkeläisistä ei tiedä, että sloganin alkuperäinen isä on Stewart Brand ja oikea lainaus kuuluu seuraavasti – ”Information wants to be free; information also wants to be expensive”. Suosittelen tutustumaan lähemmin aiheeseen lukemalla Bruce Strelingin teoksen Tomorrow Now – Envisioning Next Fifty Years (erityisesti teoksen 6. luku).

Informaatiohan ei sinänsä halua yhtään mitään. Mutta ihmiset haluavat sen olevan vapaata ja samalla he yrittävät laskuttaa toisia ihmisiä tästä vapaudesta (mahdollisimman korkeasti). Informaatio ei siis ole ilmaista. Joten pitääkseni blogin informaatiovirran vapaana teille, maksan itse siitä ylimääräistä … great! Mutta tätähän me haluamme … onneksi suunnitelmissa on muutama muutos, jotta nämä laskut loppuisivat lyhyeen. Kapitalismin ylläpitävä voima on maksun pyyttämisen ja sen mahdollisimman tehokkaan välttämisen synnyttävä jännite. Juuri tällä hetkellä tämä jännite on tässä kohdassa vähän liian löysä.

Ja asiasta kukkaruukkuun … kun kerran Stewart Brandissa ollaan. Kannattaa tutusuta herran Rolling Stoneen vuonna 1972 kirjoittamaan artikkeliin Spacewar! pelistä – ”Spacewar – Fanatic Life and Symbolic Death Among the Computer Bums”. Aivan fantastinen nostalgiapläjäys.

6 vastausta artikkeliin “Information Wants To Be Free …. And Expensive

  1. Nostalgia pläjäyksestä tulikin mieleeni, Wanha Kunnon Elite on portattu ties mille alustoille, nimellä Oolite. Enää tarttee jostain aikaa että sitä olisi mahdollista pelata.
    http://oolite.aegidian.org/download.shtml

    PS. Ootko miettinyt AdSenseä tai sen sellaisia mainoshommeleita? Esimerkiksi syötteisiin tai jonnekin itse sivuille?
    Tai donate nappi jonka kautta köyhälle bloggaajalle saadaan kaistarahaa 😉

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.