Nietzsche ja filosofia

pappa_deleuze.jpg

Elämässäni kahdella filosofisella teoksella on ollut keskeinen rooli. Toinen on Spinozan Etiikka ja toinen on Gilles Deleuzen Nietzsche et la philosophie. Jälkimmäinen on vihdoinkin (vuosien odottelun jälkeen) julkaistu suomeksi. Minun tuli alunperin kirjoittaa Tapani Kilpeläisen suomennokseen esipuhe, mutta julkaisijan töppäilyjen seurauksena se jäi kirjoittamatta.

Pari viikkoa sitten kauppoihin tullut Haastatteluja kokoelman essee ”Välimiehet” tiivistää olennaisimman, joka puhuttelee minua kerta toisensa jälkeen.

Jos nykyisellä ajattelulla menee huonosti, se johtuu siitä, että modernismin nimissä palataan abstraktioihin, löydetään alkuperien ongelma, ja kaikkea sellaista … […] Jos filosofia ei luo mitään itse, mitä se voi tehdä, ellei ajatella jotain jostakin? Niinpä se pohtii ikuista tai historiallista, mutta ei kykene enää itse luomaan liikettä.

On uskomatonta kuinka ajattelun kohdalla ”liikkuminen” herättää niin voimakkaita reaktioita. Mutta toisaalta, konservatismi on jähmettymistä yhteen pisteeseen ja ajattelun katatonian tyranniaa. Minä olen aina ollut liikkeellä intensiteeteissä.

Nyt suomeksi saatu Nietzsche ja filosofia kannattaa lukea elämänfilosofisena teoksena, ei akateemisena esityksenä Nietzschestä taikka filosofiasta. Se on filosofiaa …

5 vastausta artikkeliin “Nietzsche ja filosofia

 1. ”Suunnitteleminen ja projektien luonnosteleminen saa aikaan monia hyvi√§ tunteita; ja se, joka jaksaa koko ik√§ns√§ laatia suunnitelmia, on hyvin onnellinen mies; mutta h√§nen t√§ytyy silloin t√§ll√∂in pit√§√§ tauko t√§st√§ teht√§v√§st√§ toteuttamalla jokin suunnitelmistaan ‚Äî ja siit√§ seuraa eitt√§m√§tt√§ harmistuminen ja p√§√§n selvi√§minen.”

  -Nietzche- (teoksessa Herrakansa viidakossa, Ben McIntyre)

  Tykkää

 2. ”ajattelun katatonian tyranniaa”

  Katatonia on eräs jakomielitaudin (skitsofrenian) muoto ja siinä esiintyvä jäykkyystila. Miten katatonia voi tyrannisoida ketään?

  ”Minä olen aina ollut liikkeellä intensiteeteissä.”

  Intensiteetti on jonkin asian voimakkuus. Liikkeellä intensiteeteissä siis tarkoittaa suomennettuna liikkeellä voimakkuuksissa toisinsanoen ei yhtään mitään. Filosofit ovat hämmentäviä paskanjauhajia.

  Tykkää

 3. Tero T,

  Enpä tiedä sinusta mitään, mutta yleensä filosofiaa ymmärtämättömät eivät ymmärrä, että käsitteitä voidaan käyttää hyvin monella tavalla. Ja filosofia on erityisesti käsitteiden kanssa tapahtuvaa toimintaa. Ja koska sinun mielestäsi filosofit ovat ”hammentäviä paskanjauhajia”, niin sinulle on turha varmaan sen enempään ”paskaa jauhaa”. Jos ei ole edes tahtoa ymmärtää, niin turha edes yrittää vaivautua.

  Ja btw. ”jakomielitautia” ei ole käytetty enää vuosikymmeniin tautiluokituksissa. Jäykkyystilaakin kutsutaan ”stuport-tilaksi”, joka on bipolaarinen (eli voi esiintyä jäykkyytenä tai manian tapaisena riehaantumisena).

  Mutta turha kai on puhua kuvainnollisesti ja abstraktioihin pyrkivästi, kun konkretia on ainoa, jota ymmärtää. Käsittele sitten vaikka kattiloita puheessa.

  Tykkää

 4. Läski,

  Perustauhkaa. Ei mitään yllätyksellistä. Sorry, en jäänyt liikkumattomaan tilaan. Mutta ihan hyvä yritys kuitenkin. Ja lähettäjältä vastaanottajalle liike on ihan liian yliarvostettu suunta …

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.