Tyhmyyden kierre

frank_zappa_pix.gif

Jos joku ihminen on saanut mielipiteillään miltein varauksettoman arvonantoni, niin hän on Frank Zappa. On valitettavaa, että hän ei ole enää keskuudessamme. Tämän on myös huomattu CBS Newsin pelikolumnissa GameCore – ”Where Is Our Zappa?”. Itse asiassa kirjoitus on Zappan kongressin edessä esitetyn puheen ja kuulustelun aukikirjoitus vuodelta 1985. Kirjoitus kannattaa lukea ja pohtia kuinka sen sisältö sopii nykyaikaan. [via Joystiq]

Samoin kannattaa katsoa Crossfire keskusteluohjelman lähetys vuodelta 1986, jossa Zappa yrittää käydä keskustelua kristillisen äärioikeiston edustajien kanssa. Yritykseksi jää …

Kuten tekijänoikeuslain käsittelyn yhteydessä jokainen kykeni huomaamaan, niin Suomessakin ollaan politiikan alueella vajottu syvälle Tyhmyyden kierteeseen (The Cycle of Dumb). Tyhmien ja huonosti valmisteltujen päätösten pyörtämiseen ei löydy poliittista tahtoa, koska asianosaiset eivät halua menettää kasvojaan. Näin kerran alkanut pieni typeryys tai lapsus alkaa elämään omaa elämäänsä ja paisumaan kuin pulla uunissa. Lopputuloksena on poliittinen praksis, jossa Tyhmyyden kierre pyörittää poliittista päätöksentekoa demokratian kustannuksella.

Enää ei meilläkään voida naureskella amerikkalaiselle tyhmyydelle. Suomessakin laaditaan lakeja huhujen, kuulopuheiden, sisäpiirien, uskonnollisten vakaumusten ja ennen kaikkea väärän tiedon pohjalta (paikoitellen tarkoituksellisesti). Kannatan ehdottomasti Fabulan ehdotusta poliittisen blogin (tai miksi ei samantien blogien) perustamiseksi. Järjettömyys ja korruptio saavat otteen vallasta, jos kansa antaa sen tapahtua. Pitäisi siis tehdä jotain …

6 vastausta artikkeliin “Tyhmyyden kierre

 1. tota… jos jaksat niin voitko laittaa linkin josta oikeesti pääsee johonkin. tai siis sinne mihin tarkoitit. ”where is”-linkki vähän pykii ja sutii yms. ainakin just nyt.

  FZ on edelleen guru.

  Tykkää

 2. Toivottavasti tuosta syntyy jotain.

  On mielenkiintoista nähdä, mikä on blogistanisssa se ”me”, joka tuon toteuttaa? Tuleeko siitä vain uusi aula.cc uusien uusmedian löytäneiden ihmisten voimin? Vai uusi kokoontumispaikka vain julkaisualustaa vaihtaneille vakionilittäjille?

  Toisaalta: tarvitaanko erillistä poliittiista älykköblogia tärkeistä asioista, joka otetaan vakavasti? Eikö tekijänoikeuslain käsittely blogeissa, sukellus.fi :n tsunamiuutisointi tai wikipedia käytä webin voimaa juuri oikein: kenestä tahansa voi tulla tärkeä tiedon julkaisija. Tässä mielessä Fabulan idea kuulostaa jotenkin vanhanaikaiselta. Ja missä vaiheessa tuosta blogista tulisi valtamediaa, jossa ne ”samat tyypit yrittää saada niitä näkökulmiaan läpi”.

  Onnea matkaan!

  Tykkää

 3. Damn good point!! Mutta ehkä se ”poliittinen blogi” tulee olemaan vielä se yksi askel vanhalla kaavalla, jotta jotain aidosti uutta ilmaantuu … tai sitten ei.

  Itse menisin kokonaan niin megalomaniselle linjalle, että olisin valmis perustamaan kokonaan uuden poliittisen seuran tai jopa puolueen, joka keskittyisi informaatioyhteiskuntaa käsitteleviin poliittisiin kysymyksiin. Se siis voisi olla sellainen 2000-luvun vihreä liike (yhden asian liike, joka koskettaa asiallaan koko yhteiskuntaa).

  Mutta opetellaan nyt ensin konttaamaan ennen kuin aletaan juoksemaan 110 metrin aitoja.

  Tykkää

 4. Iso kumarrus aina Zapalle!

  Tuo puolueidea olisi kieltämättä houkutteteleva. Millään muulla puolueella ei olisi niin rajatonta ja riippumatonta valtaa kuin sillä.

  Tykkää

 5. Sen verran vielä Zappasta, että hän itse totesi, kun häneltä kysyttiin, onko hän vaarallinen ajattelija amerikkalaiselle yheiskunalle, niin hän sanoi, että hän ei voi olla ,kun on edelleen elossa. Mutta hän sanoi myös, että pesäpallomailalla olisi paljon tekoa kentän ulkopuolellakin ja siihen yhdyn täysin.

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.