Tekijänoikeus … vielä kerran (ja lisää taitaa tulla)

Uuden tekijänoikeuslaista käyty keskustelu on pyörinyt hyvin pitkälle digitaalisesti tallennetun musiikin ympärillä. Keskustelussa ei ole paneuduttu juuri lainkaan lain mahdollistamiin ”business-malleihin”. Wiredin artikkeli ”Free The Cell Phone!” kertoo hyvin minne ollaan menossa.

Suomessa ei kytkykauppaa enää/vielä saa harjoittaa liittymän yhteydessä, mutta tulossa on aivan varmasti. Samoin uusi tekijänoikeuslaki laskee punaisen maton ”digitaalisille kädenpuristuksille”. Eli homma toimii näin. Laitteeseen ja sen osaan lisätään digitaalinen tunniste, jonka kopioiminen on tekijänoikeuslain alaista. Näin tämän tunnisteen ”tekijänoikeuden” haltija hallitsee suvereenisti tunnisteen sisältävien osien valmistamista ja levitystä. Annetaan esimerkki …

Autonvalmistaja X lisää autoonsa ja siinä käytettäviin renkaisiin esim. Bluetoothilla toimivan ”digitaalisen kädenpuristuksen”, jolla rengas ja auto tunnistavat toisensa. Ilman tätä tunnistusta auto ei lähde käyntiin. Jotta rengasvalmistaja Y voisi valmistaa renkaita, on yrityksen sovittava autonvalmistaja X:n kanssa ”digitaalisen kädenpuristuksen” käytöstä. Mikä siis tarkoittaa jotakin lisenssimaksua. Näin autonvalmistaja X kykenee kontrolloimaan entistä tarkemmin ketkä heidän valmistamiinsa autoihin renkaita valmistavat ja millä ehdoilla.

Digitaalinen tunnistus ei välttämättä tuo mitään uutta auton ja renkaan toimintaan, mutta siis antaa täyden vallan autonvalmistajan kontrolloida kolmansien osapuolien tuotteiden tarjontaa ja täten liiketoimintaa.

Aikaisemmin tällaisia ”salaisia kädenpuristuksia” tuotteissaan käyttäneet Lexmark ja Chamberlain Group ovat joutuneet luopumaan kilpailua rajoittavista tunnisteistaan, mutta kännykköjen kytkykaupoissa ne näyttävät elävän mukavaa elämää.

Eli nyt käytävässä keskustelussa tulisi katsoa asiaa mahdollisimman laajalla näkökulmalla. Musiikki ja elokuvat ovat vain osa ongelmavyyhtiä. Mutta kun katsoo kansanedustajien taustajoukkojen kytköksiä, niin ymmärtää varsin hyvin, että tekijänoikeuslaki tullaan tänään hyväksymään Eduskunnassa.

BTW. Nokian renkaat on muuten kehitellyt paljon renkaiden ja autojen välistä bluetooth-teknologiaa … sattumaa?

5 vastausta artikkeliin “Tekijänoikeus … vielä kerran (ja lisää taitaa tulla)

 1. Mun käsittääkseni saunalahdelta saa liittymän mukaan kuukausihintaisen kännykän, jos sellaisen haluaa. En tiedä sitten onko se kännykkä sidottu ko. liittymään vai ei.

  Käsittääkseni Nokian renkaiden bluetooth-jutussa on kyse siitä että rengas kertoo bluetoothin kautta oman kuntonsa. Tosin mikäs jottei tietynmerkkisissä autoissa toimisi kuin tietynmerkkiset renkaat. Käsittääkseni autoteollisuus on ihan tarkoituksella kulkenut kohti merkkihuoltoja ja hankalampaa itsehuoltoa.

  Tykkää

 2. Kiitos raikkaasta välikommnetista tekijänoikeuskeskusteluun. Alkoikin jo vähän pänniä jatkuva höpötys cd-levyistä, jota itsekin olne jatkanut. Viittasin juttuusi omalla sivullani ja linkitin. eikai haittaa?

  Tykkää

 3. Ja kukahan ostaisi sellaisen auton, jossa olisi kuvaamasi auton ja renkaan välinen kädenpuristustekniikka? Minä jättäisin sellaisen auton suosiolla kauppaan.

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.