Saavutettavuus ja käytettävyys eivät kuulu politiikkaan

Blogosfäärin jäsenistä Julius ja Timo ovat jo ehtineet kommentoida täysin oikeutetusti presidentti Tarja Halosen vaalisivuista. On uskomatonta miten kehnot sivut presidentin kampanjalle on kyetty luomaan. Vetoamiset aikatauluongelmiin ovat mielestäni tekosyitä. Noin räikeiden saavutettavuusrikkeiden keksimiseen ja toteuttamiseen on jouduttu jo käyttämään aikaa ja vaivaa.

Poliitikkojen ala-arvoiset vaalisivut näyttävät olevan maassamme enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Jotain on siis pahemman kerran pielessä tässä toimintakentässä. Eivätkö politiikan tekijät osaa hoitaa suhteitaan mainos- ja mediatoimistoihin vai eikö nettiä vieläkään nähdä kovinkaan merkittävänä mediana vaalitoiminnassa? On suorastaan hälyyttävää, että enevässä määrin informaatioteknologiaan nojautuvassa yhteiskunnassamme päättäjät näyttävät olevan kaikkein vieraantuneimpia itse asiasta.

Ei siis ole mikään ihme, että suomalainen informaatioyhteiskunta on pelkkä vitsi ja harha. Jos yhteisten asioiden hoitamiseen valtuutetut henkilöt eivät ymmärrä missä mennään, niin on turha odottaa onnistuneita päätöksiäkään. Parlamentti, jonka edustajat ovat näin pihalla yhteiskunnassa tapahtuvasta kehityksestä, ei myöskään kykene käyttämään sille suotua valtaa oikein tai edes pitämään siitä kiinni.

Presidentin vaalisivut kiteyttävät koko homman erittäin hyvin. Pintapuolisesti sivut näyttävät verkkosivuilta, mutta pelkkä raapaisu osoittaa, että pinnan takana ei verkkosivuista ole tietoakaan. Eli sivut on tehty kuvatiedostoista, joilla ei ole mitään tekemistä hypertekstin kanssa. Seurauksena on, että näkörajoitteiset eivät kykene sivuja seuraamaan, kun sisältöä kuvaavista tageista ei ole tietoakaan. Sitä paitsi sivujen latautuminen on nopeillakin yhteyksillä hidasta.

Ja kuten jo moni muukin, niin mainitsen että kyseessä on arvostelu presidentti Halosen vaalisivuista, ei itse presidentistä.

6 vastausta artikkeliin “Saavutettavuus ja käytettävyys eivät kuulu politiikkaan

 1. Lupaan vastata jotain muka-viisasta aina jokaiseen postaukseen, jossa julistetaan Suomi takapajulaksi ties minkä naapurin Arskan kotisivujen takia..

  Eipä silti, en ymmärrä miksi Suomen pitäisi olla joku maailman paras intter net maa. Jos olisikin, niin mitä sitten, olisit ylpeä suomalaisuudesta?

  Ilmiö on sama kuin sanomalehtien yleisöosastoilla, joissa kerrotaan ylpeänä, kuinka Ruotsi/Tanska ym on paljon parempi maa kuin Suomi.. sen kahden päivän visiitin perusteella.

  Ja mielestäni verkkosivut voivat sisältää pelkästään kuvia..

  Tykkää

 2. Ja mielestäni verkkosivut voivat sisältää pelkästään asiallista kritiikkiä ilman kertakaikkisen pöhköjä kommentteja (lisää ylimääräinen piste tähän).

  Tykkää

 3. Minäkin rakastan Halosta, suurta ja viisasta johtajaamme – naps – Minäkin rakastan Halosta, suurta ja viisasta johtajaamme – naps – Minäkin rakastan Halosta, suurta ja viisasta johtajaamme – naps – Minäki…

  Tykkää

 4. Dieselin sivut eivät varmasti toimi kovinkaan mainittavasti Lynxillä tai esim. screenreaderilla. Mutta kyseessä onkin ulkonäköön tähtäävät sivut. Niiden tarjoama informaatio on visuaalisessa ulkoasussa. Presidentin vaalisivut eivät voi rajoittua tähän. Niillä ei ole siihen varaa. Dieselillä on. Mitä esim. näkörajoitteinen tekee informaatiolla: ”näytöllä on kuva vihreistä todella trendikkäistä housuista, jotka kuvastavat kevään raikasta uutta trendiä, joka on näyttävä”?

  Tykkää

 5. Ja Ilta=Sanomista:

  -Halonen on suunnitellut vaalikampanjaansa jo pitkään, koska noin hienot sivut on ehditty tehdä!

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.