Nick Land

warwick_blogs.gif

Löysin Jeren kautta taas kerran Warwick Blogs sivustolle. Ainakin jotkut osaavat brändäämisen taidon akateemisessa maailmassa.

Tämä ei ole muuten ensimmäinen kerta, kun minun ja Warwickin yliopiston intressit kohtaavat. Vuosia sitten minulla oli kova halu päästä kyseiseen koulutuslaitokseen. Tuolloin syynä oli Nick Land (ja yliopiston filosofian laitoksen esimies Keith Ansell Pearson). Landin teos The Thirst for Annihilation on edelleen teos, joka on vaikuttanut elämääni voimakkaimmin.

Olikin hassua löytää Googlettamalla, että Sphaleotas blogin arkistoineen vanhan kirjoituseni ”Nick Landin huoneentaulut”. Hieno kulttuuriteko … luulisin. Melkein kyynel nousee silmäkulmaan lukiessa yli 5 vuotta vanhaa tekstiä:

– – – – –

Nick Landin Huoneentaulut

Nick Land on brittiläinen filosofi ja yksityisajattelija. Viime vuosikymmenen alussa hän kirjoitti lukuisia artikkeleita skitsoanalyysistä, Nietszschestä ja Georges Bataillesta. Hänen kirjoitustansa leimaa voimakas ja vaikea ilmaisu. Landin voidaan katsoa tehneen englanninkielelle sen, minkä Kafka teki saksankielelle: väänsi ja käänsi kielen toisiin intensiteetteihin – tehden siitä vähemmistökieltä par excellence.

Nick Land on samalla yksi skitsoanalyyttisimpiä kirjoittajia, joka on toteuttanut mahdottomuuden. Vuosituhannen vaihteeseen tultaessa Land on kadonnut niin akateemisesta kuin muustakin tunnetusta maailmasta. Vaikutettuaan muutaman vuoden University of Warwickissa, hän vain häipyi. Edes hänen professorinsa Keith Ansell Pearson ei oikein tiennyt minne ja miksi. Lopulta Nick löydettiin Lontoon katuojista. Omaa elämäänsä harjoittaakseen hän oli pumpannut itsensä täyteen eläimille tarkoitettuja rauhoittavia (animal tranquilizer). Oliko se valinta vai vääjäämätön seuraus hänen ajattelustaan, voidaan jättää moralistien päiden vaivaksi.

Nyttemmin mies on palannut akateemisen maailman pariin (varmaan ihan kiusaksi). Uusista teoksista ei ole kuulunut suuremmin mitään.

Landista on vaikea saada mitään tietoa. Olen ainoastaan tavannut muutaman henkilön, jotka ovat tavanneet itse Nick Landin. Jäämme odottamaan …

Seuraavassa on kaksi skitsoanalyyttistä huoneentaulua, jotka on otettu Nick Landin kirjoituksista. Ne pitävät sisällään mielestäni kaikkein keskeisimmän skitsoanalyyttisen elämäntavan ohjeiston, mihin olen tähän mennessä törmännyt. Lukekaa. Printatkaa tai kirjoittakaa käsin paperille. Teipatkaa vaikka jääkaappinne oveen.

Käännökset ovat omiani ja eivät kaikkein parhaimpia, mutta kuka meistä todella haluaa elää täydellisessä maailmassa? Kuka? – En minä ainakaan.

KUINKA ITSESTƒ TEHDƒƒN NATSI?

Seuraava huoneentaulu on ilmestynyt alunperin esseessä ”Making It With Death: Remarks On Thanatos And Desiring-production” (Journal of the British Society for Phenology 24(1)).

1. Tuo sinne missä ilmenee persoonattomuutta ja sattumaa salaliittoja, selväjärkisyyttä ja pahansuopaisuutta. Etsi kaikkialta vihollisia; varmistaen, että he ovat henkilöitä, joita voi välittömästi kadehtia ja paheksua. Tuota uusia subjektiivisuuksia: rodullisia ja kansallisia subjekteja, eliittejä, salaisia seuroja ja kohtalottaria.

2. Polta Freud ja vie halu takaisin kantilaiseen käsitykseen tahdosta. Näe mielijohteet valintoina, päätöksinä ja tahdonilmauksen teatraalisena draamana. Tuo paikalle painostava vastuuntunnon raskasmielinen ilmapiiri pukemalla diskurssit käskevään muotoon.

3. Kunnioita suuren yksilön periaatetta. Personalisoi ja mystifioi historialliset tapahtumat. Rakasta tottelevaisuutta yli kaiken ja haltioidu ainoastaan merkeistä: johtajan nimestä, liikkeen symbolista, yhtenäisen identiteetin kuvista.

4. Pidä yllä rajattomasti hitaiden, taipumattomien ja jähmeiden asioiden nostalgiaa: rodullisesti puhtaiden tomppelien jono kaivamassa ikuisesti samaa maapaikkaa.

5. Ennen kaikkea, loukkaannu kaikesta kiivaasta ja syyntakeettomasta. Vaadi heltymätöntä valppautta. Murskaa seksuaalisuus lisääntymiseen tähtäävän tarkoituksen alle. Saata pakolla voimaan naisten kotiuttaminen. ƒlä luota taiteeseen. Luokittele kaupunkeja siten, että ne eliminoivat säännöstelemättömien virtausten epäjärjestyksen. Ja vainoa kaikkia vähemmistöjä, joilla näyttää olevan nomadisia, kesyttämättömiä taipumuksia.

EI-IHMISKESKEISEN FILOSOFIAN KRITEERIT

Tämä huoneentaulu on ilmestynyt alunperin Nick Landin teoksessa The Thirst For Annihilation (1992).

ß Perinpohjainen luonnon epäinhimmillistäminen, joka pitää sisällään luonnon voimien selittämisessä äärimmäisen persoonattomuuden ja elinvoimaisen epäteologisen maailmanselityksen. Ei jätetä mitään, minkä vuoksi rukoilla. Vaistomainen tarkkuus kaikkia ihmisen persoonallisuuden jälkiä kohtaan sekä sellaisten kohteleminen ulosteena – halpamaisimpana osana, katuojana …

ß Säälimätön kohtalonusko. Ei tilaa päätöksille, velvollisuuksille, toimille ja aikomuksille. Vetoaminen ihmisen vapauden käsityksiin pilaa filosofin maineen parantamisen tuolle puolen.

ß Tämän takia kaikki moralisointi pitää puuttua, jopa terävin ja aristoteelisin sellainen. Mieltymys nuhteeseen, jätettynä yksin kostonhimoisuuteen, naulaa pintapuolisuuteen.

ß Halveksunta yleisiä arvoarviointeja kohtaan. Tulisi välttää oikeaan kulkemista jopa vahingossa. Vihollisena oleminenkin on liian mukavaa; on oltava muukalainen, peto. Mikään ei ole absurdimpaa kuin filosofi, joka pyrkii olemaan pidetty.

– – – – –

Nick Landista ei vieläkään ole kovin hirveästi informaatiota tarjolla verkossa. Hän näyttää ainakin sivujen mukaan vaikuttavan edelleen Cybernetic Culture Research Unit ryhmässä (vaikkakaan ryhmän URL ei näköjään ole enää aktiivinen). Jos jollakin on jotain jännää kerrottavaa Nick Landista ja hänen viimeisistä liikkeistä, niin otan niitä vastaan suurella riemulla.

4 vastausta artikkeliin “Nick Land

 1. Varmasti tiedät tämän, mutta lisää kulttuuritekoja tarjoaa http://www.archive.org

  Archive ei näemmä tue Schizoblogia, mutta kaikenmaailman kotisivuja kyllä löytyy, joten niistä etsimään (vai ilmestyikö Schizo heti alusta asti tässä osoitteessa?). Tsekatkaa vaikka Visakopu vuodelta -98

  Tykkää

 2. Hienoa Janne – schizo-tiedotusta parhaimmillaan. Juttuja Landista kaveripiiristä kyllä varmaankin vielä riittää. How is your landing?

  Tykkää

 3. Jos tutkimusryhmä kertoo tutkivansa ”kyberneettistä kulttuuria”, ovat sivut varmasti aika vanhat… 🙂

  Tykkää

 4. Jere,

  Tutkimusryhmäkin on aika vanha. Ja kun kerran on nimi jo valittu, niin eihän sitä kannata lähteä muuttamaan … heh heh.

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.