Audilla voi kääntyä vain vasempaan

Shrike jo sanoi painavan sanansa Digitodayn iPod uutisoinnista. Itse ihmettelen sitä, että miten tämä nyt on niin vaikea joidenkin tajuta. Ei tässä nyt pitäisi olla liian monta liikkuvaa osaa.

iPod ja iPod mini ovat äänitiedostoja käsitteleviä laitteita, joihin voi tallentaa tiedostoja. Näitä tiedostoja voi myös kuunnella näillä laitteilla. Myös iPodilla voi ladata tiedostoja tietokoneelle.

iTunes Music Store on taas äänitiedostoja myyvä verkkokauppa. Sieltä voi imuroida maksua vastaan tiedostoja. Valitettavasti iTunes Music Storesta ostettuja tiedostoja ei voi soittaa kuin iPodeissa. Mutta iPodeissa voi soittaa itse äänitiedostoiksi käännettyjä äänitiedostoja (kuten mp3 -tiedostoja).

iTunes taas on Jukebox-ohjelma, jolla voi organisoida, kääntää ja toistaa musiikkitiedostoja tietokoneella. Samoin ohjelmalla voi polttaa äänitiedostoja CD:lle. iTunes ohjelman avulla internet-yhteydellä varustetulla tietokoneella pääsee iTunes Music Storeen. Se siis toimii eräänlaisena verkkokaupan selaimena. Ohjelman saa niin Macille kuin PC:llekin. Samoin iPodit toimivat kummallakin alustalla.

Mikä tässä yksinkertaisessa kuviossa on niin vaikeaa, että suomalaisessa mediassa melkein poikkeuksetta jokin fakta menee aina päin mäntyä? Postauksen otsikko toimii havainnollistavana esimerkkinä samantapaisesta faktojen puutteesta. Kuinkakohan moni lehti kyseisen otsikon hyväksyisi Audia käsittelevään juttuun?

8 vastausta artikkeliin “Audilla voi kääntyä vain vasempaan

 1. Hyvä Strummer,

  Tuota automerkki nyt on variaabelin tapainen juttu. Että voit vaikka vaihtaa sen tilalle Ladan, jos siltä tuntuu. Se, miksi siinä nyt lukee Audi, niin se vain sattui tulemaan ensimmäisenä mieleen.

  Samoin BMW:tä tulee käytettyä sen takia, että Macintosh koneiden osuus maailman tietokoneista on sanottu olevan suurin piirtein sama kuin BMW:eiden osuus maailman autoista. Ja tämä tieto on tullut suoraan Steve Jobsilta.

  Ja vertauksen tehtävänä on osoittaa miltä yhtä suuren luokan moka näyttäisi esim. autoista puhuttaessa. Voitaisiinhan sitä verrata esim. Heideggerin fenomenologialla tai Derridan dekonstruktiolla, mutta ei taitaisi mennä kovinkaan hyvin perille ellei kuulijakunta olisi filosofian laitoksen työntekijöitä.

  Tykkää

 2. DigiTodayn ”toimituksen” asiantuntevuudesta voidaan olla montaa mieltä. Itse en pidä kyseistä julkaisua kovinkaan korkeatasoisena.

  Tykkää

 3. Yksi ammatilliseen sivistykseen liittyvistä kirjoittamattomista laeista on se että mitä enemmän jostain alasta oppii, sen enemmän siihen liittyviä virheitä alkaa valtamediasta bongaamaan riippumatta siitä puhutaanko nyt tietotekniikasta, lääketieteestä,teollisuuden trendeistä tai vaikkapa paperinvalmistuksesta…

  Ja nuo marginaaliset konseptuaaliset virheet mitä noissa caseissa on ipodin ja digitaalisen musiikin osalta tehty ovat kyllä vielä sielä pienimmästä päästä. Ei noihin itse enää edes jaksa kiinnittää huomiota sillä lopputuloksena olisi luultavammin ketutus ja akuutti vatsahaava taistelusta tuulimyllyjä vastaan 🙂

  Tykkää

 4. Eikös muuten ole muutama muukin MP3 soitin jotka noita AAC tiedostoja osaavat käsitellä? Jostain ihmeestä tälläinen ajatus jäänyt päähän. Tosin se taitaa olla Applen oma codec, joten ehkä ei kuitenkaan…

  Tykkää

 5. Kyllä AAC:tä toistavat muutkin. Eikä se muistaakseni ole Applen codec. iTunes Music Storesta ostettua musiikkia rajoittaa se DRM (jota on jo ehditty arvostella paljonkin).

  Tykkää

 6. Hei Pekka,

  Enhän minä missään vaiheessa ole väittänyt AAC:n olevan kaikkein paras mahdollinen. Ihmettelen vain sitä, että usean toimittajan (huom! ei kaikkien) toimesta uutisointi digitaalisen kuluttamisen kohdalla (huom! ei vain Applen tuotteiden) on tuskastuttavan asiantuntematonta.

  Jos kerran Hesarissa on Pekka Pekkala, niin miksi hän ei kirjoita tai edes tarkista toisten kirjoittamia digitaaliseen kuluttamiseen liittyviä juttuja? Ja kyllä minusta on aivan asiallista vähän tökkäistä suomalaista julkaisua, joka väittää olevansa jotenkin ”asiantunteva”, kun se möläyttelee ulos täysiä virheitä.

  Ja mitä tuohon mp3:sten toistamiseen laitteilla tulee, niin kyllä aika monesta jutusta saa sellaisen käsityksen, että iPodilla ei kyseisiä tiedostoja voisi soittaa. Puhutaan aina vain iTunes Music Storesta ostetusta musiikista iPodin yhteydessä.

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.