Digitaalisesta musiikkikaupasta

On tietenkin ymmärrettävää, että digitaalisen kulttuurin yksityiskohdat ovat joskus vähän vaikeita ymmärtää. Mutta maamme laajalevikkisin sanomalehti ei saisi munata itseään julkaisemalla totuudenvastaisia juttuja. Tämän päivän Hesarissa kulttuurisivuilla käsiteltiin ihan asiallisesti digitaalista musiikkikauppaa, mutta sitten yksityiskohdissa Pirkko Kotirinta meneekin metsään oikein ”big time”.

Koska asiat ovat vähän monimutkaisia, niin mediassa levitettävän ”kuluttajavalistuksen” tulee mielestäni olla virheetöntä. Moni nimittäin tulee kokemaan ikäviä yllätyksiä, kun ei tule ottaneeksi selvää näistä yksityiskohdista. Otetaan pari otetta.

”Biisi.fi -kauppapaikka vaatii käyttäjältään laajakaistayhteyttä.”

Kyllä. Laajakaistayhteys auttaa kummasti Biisi.fi:ssä asiointia. Mutta tämän lisäksi käytössä tulee olla Windows XP tai Windows 2000. Tämä siis sulkee Biisi.fi:n asiakkaista kaikki ei-Windows käyttäjät. Tätä voisi alleviivata näissä jutuissa, koska kaikki täällä Microsoftin luvatussa maassa eivät (edellisestä huolimatta ja ehkä juuri siksi) pyöritä koneessaan Windowsia.

”iTunesista ostettua musiikkia voi soittaa vain iPod-laitteella.”

Kuinkakohan valtava polemiikki siitä syntyisi, jos Hesarin ”Auto & Liikenne” liitteessä kirjoitettaisiin: ”Audilla voi kääntyä vain vasempaan”?

Hyvä Pirkko Kotirinta, olisiko juttua kirjoittaessa ollut asiallista käydä tutustumassa iTunes Music Storeen? Luultavasti sinulla siinä koneessa, jolla juttuasi kirjoitit on internet-yhteys. Aikaa tähän olisi mennyt noin kolme minuuttia ja siinä ajassa olisit oppinut, että iTunes Music Storesta ostettua musiikkia voi kuunnella myös omalla tietokoneella. Sieltä ostettuja tiedostoja voi polttaa iTunes ohjelmalla (saatavilla niin Mac kuin Win alustalle) CD:lle ja täten esim. niitä voi kuunnella autossa tai vaikkapa kaverin stereoissa.

Mutta näitä puutteita lukuunottamatta itse juttu oli aivan asiallinen ja esitti varsin hyvää kritiikkiä levy-yhtiöiden suuntaan. Myös iTunes Music Storen levittämien äänitiedostojen heikko laatu sai aivan oikein kritiikkiä.

4 vastausta artikkeliin “Digitaalisesta musiikkikaupasta

  1. Sama särähti silmään… Et viitsisi saman tien kirjoittaa yleisönosastoon 🙂 (, vaikka se kohtuullisen kankeaa ja vaivalloista onkin)?

    Ilmeisesti iTMS ei sitten tule Suomeen niin nopsaan kuin vielä pari kuukautta sitten ennakoitiin. Pitkäksi käy odottavan aika.

    Tykkää

  2. Ei ole totuudenvastaista sanoa ”Volvo vaatii bensaa”, vaikka se vaatisi vielä renkaat alle.

    Pääsinpäs pätemään.

    Tykkää

Kommentointi on suljettu.