Medialaboratorio

Olen lukenut kuumeisena Taideteollisen korkeakoulun Medialaboratorion 10-vuotisjuhlajulkaisua, joka minulle ystävällisesti postitettiin (koska SchizoBlog on keskeinen media). Tuttuja nimiä vilistää sivuilla jatkuvasti. Kuinkakohan monta artikkelia ja muuta kirjoitusta olen näiltä tyypeiltä näinä vuosina lukenut?

Pakostakin tulee mieleen, että tuollahan minun olisi pitänyt aloittaa opintoni 10 vuotta sitten. Koska en suorittanut opintojani Taikissa, vaan Helsingin yliopistossa tituleeraan itseäni puolileikillisesti ”vapaaksi mediatutkijaksi”. Vapaaksi siksi, että en tappele apurahoista. Olen myös vapaa tutkija, koska omaa mediaobservointiani ei rajoita mikään tutkimusperinne (ei enää koskaan).

Humanistisen tutkimuksen tulee uudistua. Sen tulee tutkia ihmisenä olemisen ennakko- ja reunaehtoja informaatioyhteiskunnassa, ei teollisuusyhteiskunnassa. Tässä kohdassa näen humanistisen tutkimuksen ja taideteollisen mediatutkimuksen kävelevän käsikädessä. Samalla raja koneen ja ihmisen välillä hämärtyy.

Ainoa suomalainen julkaisu mikä nyt tulee mieleen on Jussi Parikan Koneoppi, joka kulkee samoilla linjoilla omien näkemyksieni kanssa. En kaikissa kohdissa yhdy Parikan näkemyksiin, mutta erot ovat enemmän kosmeettisia kuin kosmisia. Suosittelen teokseen tutustumista.

Huvittavaa, että näkemyksiäni tunnutaan arvostavan enemmän Turussa kuin Helsingissä ja tunnen yhteenkuuluvuutta enemmän Taideteolliseen korkeakouluun kuin kotiyliopistooni. Mutta toisaalta, olen aina ollut ”black sheep of the family”.

7 vastausta artikkeliin “Medialaboratorio

 1. Minä ihmettelin, miksi moinen kirja minulle postissa tuli, mutta taidanpa selailla sitä tarkemmin tuonnempana.

  Alkuperäinen kommentti meni johonkin ihme sensuuriin. ”Your comment could not be submitted due to questionable content: …”, jossa content oli takaperin tteti

  Tykkää

 2. Leena,

  Tehän voitte kutsua mut vierailevaksi luennoijaksi bloggaamisen metafysiikasta ja sen merkityksestä informaationajan zeitgeistille. Lupaan sanoa 10 minuutissa enemmän kuin Sam Inkinen koko tuotannossaan, saada jalat svengaamaan lujempaa kuin Marco Bjurström koskaan osaa edes kuvitella ja kaikille dynamiittisia hehkuoivalluksia niin paljon, että Esa Saarinenkin tulisi kateelliseksi.

  Ja kun törmätään jossain baarissa, niin keskustellaan informaatioyhteiskunnan suunnasta oluen tai siiderin voimalla.

  Tykkää

 3. Loistava ajatus skitso, räväköitä luennoitsijoita aina tarvitaan. Pitän asian korvan taakse.

  Bissee ja sidukkaa kyllä kuluu ämpärillä jos aihe on informaatioyhteiskunta.

  Tykkää

 4. Schizo,

  sä oot niin iMEDIA seksikäs että vartmasti saisit paljon kaaosta aikaan…

  Tykkää

 5. Well, again.

  Apparently this needs to be said a second time, and much as I tire of it, I guess I’m the person to do it. Notice the gender neutrality. Here goes.

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.