Fläsäyttääkkö vai ei?

Mitenkään menemättä taas puoluepoliittisiin keskusteluihin. Internetistä on tulossa kovaa vauhtia poliittisen vaalikamppailun media. Siksipä on hyvä kohdistaa katse siihen miten ehdokkaat mediaa käyttävät. Tällä kertaa en jaksa alkaa työstämään mitään juttusarjaa, vaan puutun Flashin käyttöön.

Mutta ensin esimerkki:

Järnin sivuilla oleva feidaus-efekti on järkyttävyydessään aivan omaa luokkaansa. Efektin hinta on se, että muuten aivan tavallisilta HTML-sivuilta näyttävät sivut latautuvat tuskattuttavan hitaasti ja sivujen hallinnointi on mitä on. Ja sivujen seuraaminen tietenkin tarvitsee Flash-pluginin, jonka asentaminen on kielletty monilla työpaikoilla. Saavutettavuus ei siis ole näiden sivujen keskeisin funktio (tarkoitus oli ehkä sellainen saada aikaan, mutta …).

En siis mitenkään puutu nyt Järnin poliittiseen sisältöön ja näkökulmiin. Minulla vain sattuu juuri olemaan tuoretta kokemusta pakkomielteisestä Flashin käytöstä. Käytöstä, joka juontaa juurensa siitä, että joku on sanonut että sillä pitää sivut nykypäivänä tehdä. Eikä pidä! Flashia kannattaa käyttää, kun halutaan animaatiota, videota tai muita todella näyttäviä sivukokoinaisuuksia (+ tuhat muuta teknistä syytä käyttää Flashia). Valitettavasti näiden sivukokoinaisuuksia kustannukset nousevat näyttävyyden kanssa.

Poliittiseen kampanjointiin kannattaa kuitenkin käyttää hyvin tehtyjä HTML-sivuja. Enemmän kannattaa keskittyä itse sanoman esittelyyn ja informaation jakamiseen. Tässä jos jossain tulee muistaa vanha hokema: ”The content is the king.”

7 vastausta artikkeliin “Fläsäyttääkkö vai ei?

 1. Kyllä tuo sivusto hyvin tuulipukukansalle (”kahinaa”) kelpaa…se on yhtä keskinkertainen, sovinnainen, tasapaksu ja yllätyksetön kuin demari itse.

  Tykkää

 2. Kuten jo postauksessa ilmoitin, niin en ota mitään kantaa poliittiseen näkökulmaan. Tuo kuuluisa ”tuulipukukansa” vaan alkaa olla jo aika medialukutaitoista. Enkä näe, että tuo taito tulee vähenemään heidän keskuudessa.

  Tykkää

 3. Ei myöskään ollut tarkoitus ottaa poliittista kantaa, mutta todennäköisesti sivut ovat kovin ehdokkaansa näköisiä.

  Tykkää

 4. Eipä muuten varmaan näy mitenkään hyvin gooooglessa tuo saitti. Ei sinänsä mikään iso menetys, mutta kampanjoinnissa hakukonenäkyvyys ei olisi pahasta. Taitaa olla nopea ”veljenpoika väsäsi”-tyyppinen projekti.

  Tykkää

 5. No johan oli ilmestys. Eihän tuolla ollut edes mitään sellaista, joka vaatisi Flashin käyttöä. Paitsi ehkä leiskauttajan rahapussi 🙂

  Ai niin, ja Google indeksoi nykyään (ainkin jossain määrin) ”flässejäkin”.

  Tykkää

 6. Flashissa näytettävä xml voidaan indeksoida Googlessa. Myös kai txt-tiedostoista tuleva sisältö jotenkin indeksoituu Googlessa. Mutta kunnollista metadata mahdollisuutta Flashissa ei kai vieläkään ole. Mulla ei ole kuin Flash MX. En ole vielä jaksanut päivittää (lue: ei ole rahaa) MX 2004:ään.

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.