Freaks

Jos minulta kysytään, niin maailman kaunein elokuva on Tod Browningin ohjaama Freaks vuodelta 1932. On suorastaan käsittämätöntä, että elokuva oli kielletty Englannissa yli 30 vuotta. Elokuvan sanoma alleviivaa suvaitsevaisuutta ja avarakatseisuutta. Siinä ei ole mitään makaaberia tai dekadenttia. Vain ihminen, joka ei ole nähnyt elokuvaa voi luokitella sen kauhuelokuvaksi.

Nyt tämä elokuvahistorian merkkiteos on julkaistu DVD:nä. Toivottavasti se tulee myös suomalaisten kauppojen hyllyille. [via InfoCult ]

4 vastausta artikkeliin “Freaks

 1. Aivan. Mitä luultavammin kiellon takana on se, että itse kieltoa ajaneet eivät edes olleet katsoneet koko elokuvaa. On ainoastaan ajateltu, että tuollaiset epäsikiöit eivät kykene tekemään muuta kuin shokeeraavaa roskaa.

  Toivottavasti DVD tulee Suomeen.

  Tykkää

 2. Elokuva tuotiin aikoinaan Suomeen, mutta Valtion filmitarkastamo kielsi elokuvan, jonka nimenä oli Freaks – kummajaiset. Niinpä sen ensi-ilta oli 8.8.1997 Kesä Kino Engelissä. 28.12.1995 se esitettiin TV1:n elokuvayössä, jolloin itse näin sen ensimmäisen kerran. Digikanavilta löytyvä TCM on sitä aika ajoin esittänyt.

  Tykkää

 3. Ai, se on ollut kielletty Suomessakin. Kertoo jotain tarkastamon ammattitaidosta. Tässä voidaan taas kerran lainata vanhaa Willie Dixon blues-standardia ”Don’t Judge a Book By Its Cover”.

  Itse nauhoitin tuolloin 1995 elokuvan. Taisi olla tuo elokuvayö muuten Halloween yö. Jos oikein muistan. Sen jälkeen elokuva on tullut aika monta kertaa katsottua. Nyt ei ole enää videoita ja kasettikin on tainnut muutaman muuton yhteydessä kadota. Voi surkeutta …

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.