UMTS, 3G ja kritiikki

Helsingin Sanomien Talous & Työ osassa oli tänään hyvä juttu ”Umts-kriitikko ennusti oikein”. Arto Karila ja Hannu H. Kari olivat niitä harvoja, jotka Suomessa toppuuttelivat UMTS- ja 3G-uskovaisia. Nyt heidän ennustuksensa ovat toteutuneet miltein sellaisinaan. Karila muisteli heihin kohdistettua kritiikkiä:

”Odotimme tieteellisiä vasta-argumentteja, mutta sen sijaan vastaus oli, että turpa kiinni. Sitten ruvettiin keskustelemaan siitä, millaisia ihmisiä me olemme ja millaisia motiiveja meillä on. Itse asiasta ei suostuttu keskustelemaan.”

Tuttua juttua. Muistan hyvin kuinka muutama vuosi sitten keskustelin erään Nokian insinöörin kanssa ja väitin Wi-Fi’n tulevan kilpailemaan 3G:n kanssa. Hän piti minua hulluna ja puheitani täysin järjettöminä. Maan kattava verkko oli kuulemma ainoa järkevä ja mahdollinen vaihtoehto. Ehkä tämä on ainoa vaihtoehto operaattorikeskeisessä ajattelussa, mutta jos vaihtoehtona on esim. lähettää tekstiviesti melkein ilmaiseksi, niin kuluttajana valintani on aika yksioikoinen.

Mutta eihän Suomessa saa mistään sellaisesta keskustella, joka sotisi tiettyjen ”asiantuntijoiden” näkemyksiä vastaan. Minäkin sain aika paljon hatemailia kirjoitettuani Voiman ”Vieraskynä” palstalla uusmediatyöläisten ammattiliitosta. Yhdessä mailissa asia ilmaistiin harvinaisen nasevasti ja ytimekkäästi: ”Painu kommari vittuun!”.

Jebulis. Eihän Herroja saa kritisoida eikä työntekijä missään nimessä saa käyttää kapitalismin keinoja oman palkkansa nostamiseksi ja varmistamiseksi. Onneksi minulla ”herrapelko” on aika minimissä … Toivottavasti mahdollisimman monella muullakin tulee olemaan.