Linuxin suomalaisuus

Olen tässä parin päivän ajan tutustunut työn ohessa Pekka Himasen tekemää raporttia eduskunnan tulevaisuusvaliokunnalle (TuV). Raportissa on alle 30 sivua toimitettua tekstiä ja noin 5 sivua yhteenvetoa. Hinnaksi raportille tuli 50 000 €. Ei mikään paha saldo Himasen taskuun.

Nämä kaksi kohtaa saivat minut vähän ajattelemaa:

”[ … ] Suomen toisen nykyisen kansainvälisen menestystarinan eli Linuxin tietoisemmalla hyödyntämisellä [ … ]” (s. 9)

”Linukselta kesti kahdeksan vuotta valmistua maisteriksi, mutta hän kehitteli samalla Linux-käyttöjärjestelmän!” (s. 21)

Vaikka kohdat ovat itse raportin sisällön kannalta (johon en nyt tässä jaksa mennä) periferisiä, niin niistä huokuu aika sinisilmäinen ja suoranainen tietämätön asenne aihetta kohtaan. Eihän Linux pelkästään suomalaisen kehitystyön lopputulos ole. Eikä Linus Torvalds Linuxia kokonaan itse kehittänyt. Yllä olevat lausunnot ovat suoranaisia loukkauksia sitä kansainvälistä yhteisöä kohtaan, joka Linuxin kehitystyön takana on.

Akateemisia arvoja seuraten voidaan siis muukin raportin sisältö kyseenalaistaa. Tämä ei tarkoita, että kaikki sisältö olisi virheellistä, mutta epäillyttävään valoon se asettuu. Suomalainen hybris ja rehvastelu tietoteknisellä osaamisella tulee vielä kostautumaan pahemman kerran. Kyllähän täällä osaamista on, mutta ei täällä nyt ihan kaikkea ole tehty. Avoimen lähdekoodin projektit ovat hyvin usein kotimaattomia. Niiden ”koti” on virtuaalisissa yhteisöissä. Näiden yhteisöjen yhtenäisyys voidaan rikkoa hyvin helposti, kun yksi osapuoli alkaa omimaan toisten kehitystyötä itselleen.

Onko siis tämä Himasen peräänkuulluttaman hyvinvointiyhteiskunnan 2.0 henkinen tila?

4 vastausta artikkeliin “Linuxin suomalaisuus

  1. Rappari on poliittinen ase ja tulee tulkita myös sellaisena. Lienee Himasen päämäärien kannalta edukasta korostaa akateemista vapautta.

    Tykkää

Kommentointi on suljettu.